Концерт Гудачки камерни оркестар ЗАГРЕБАЧКИ СОЛИСТИ

У Концертној дворани Банског двора 10. октобра (недјеља) 2021. године у 20.00 часова одржаће се КОНЦЕРТ Гудачки камерни оркестар ЗАГРЕБАЧКИ СОЛИСТИ.

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 4. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.
Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 5КМ.


Број мјеста у публици ограничен.


Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Ансамбл Загребачких солиста основан је 1953. године у оквиру Радио Загреба, под умјетничким водством познатог виолончелисте Антонија Јанигра.

Годинама, под умјетничком палицом једнако познатих концертмајстора, попут Драгутина Хрђока, Тонка Нинића, Анђелка Крпана и Боривоја Мартинића-Јерчића – Загребачки солисти одражавају квалитет музицирања на завидном нивоу, а публици се редовно представљају и на престижним свјетским концертним позорницама.

Од 2012. године Ансамбл наступа уз реномираног виолинисту Сретена Крстића као сконцертмајстора, а уједно и концертмајстора Минхенске филхармоније.

До сада су Загребачки солисти одржали готово 4000 концерата на свим континентима, у највећим свјетским центрима и најславнијим концертним дворанама. Изводе репертоар који укључује барокна, класична, романтична, али и дјела савремене музике, с посебном пажњом усмјереном на актуализацију ранијих, али и представљање млађих генерација хрватских композитора. Снимили су више од седамдесет носача звука, и то за компаније попут кућа Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick и Croatia Records. Од рецентнијих се издања истиче носач звука с дјелима Ernesta Cordera, а којега су снимили с истакнутим солистима – виолинистом Guillermom Figueroom те гитаристом Pepeom Romerom (кућа Naxos, 2010.), а који је и номинован за награду Latin Grammy. Године 2014. године Ансамбл је издао и компактни диск с дјелима Бориса Папандопула, с пијанистом Оливером Триендлом, а који је одушевио и домаћу и инострану критику. Годину касније, с виолончелистом Marcom Coppeyem, Загребачки солисти снимили су носач звука на којем су представљена три Концерта за виолончело, у издању њемачке дискографске куће Аудите.

Шездесет и пет година успјешнога дјеловања овога реномираног хрватског ансамбла класичне музике може се захвалити бројним сјајним музичким умјетницима који су, у одређеном раздобљу, заузимали мјесто чланова Загребачких солиста, а оно што све чланове – прошле, садашње и будуће, сасвим сигурно уједињује, јест врхунски квалитет и дисциплининованост у вјештини којом се баве те непресушан ентузијазам и љубав према музици, а посебно коморном музицирању.

Загребачки солисти:
Сретен Kрстић – концертни мајстор
Kрунослав Марић, Ђана Kахриман, Давор Филипс (Davor Philips), Иван Новинц, Мислав Павлин – виолине
Хрвоје Филипс (Hrvoje Philips), Марко Отмачић – виоле
Смиљан Мрчела, Јасен Челфи (Jasen Chelfi) – виолончела
Марио Ивеља – контрабас

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

Milko Kelemen

Koncertantne improvizacije

I Allegretto

II Andante sostenuto

V Allegro scherzando

VI Molto vivace, quasi presto

В. А. Моцарт / W. A. Mozart

Divertimento уЕф – дуру, K138

Allegro

Andante

Presto

Франц Шуберт / Franz Schubert

Соната за виолину и клавир у Де – дуру, Oп.137, Д 384, Сонатиназа гудаче,обрадиоСретен Крстић

I Allegro molto

II Andante

III Allegro vivace

Луиђи Бокерини / Luigi Boccherini

Симфонија у де – молу, Оп. 12, бр. 6 “La casa del diavolo”, Г506

I Andante sostenuto – Allegro assai

II Andantino con moto

III Andante sostenuto – Allegro con molto

Share