Изложба УМЈЕТНОСТ ВАН ОКВИРА академске сликарке ЖЕЉКЕ ПАИЋ

У Великом изложбеном салону Банског двора 12. октобра (уторак) 2021. године у 19.00 часова биће отворена изложба УМЈЕТНОСТ ВАН ОКВИРА академске сликарке ЖЕЉКЕ ПАИЋ.

ОБАВЕЗНО ЈЕ НОШЕЊЕ ЗАШТИТНЕ МАСКЕ и дезинфекција руку на улазу.

На изложби „Умјетност ван оквира“ у Банском двору биће представљени радови настали у периоду између 2016. и 2021. аутора Жељке Паић.

Ради се о двије серије слика:

Прва серија је инспирисана архитектуром (архислике) и апстрактном геометријом и била је представљена у Лондону на ТОАФ 2017. и у Амстердаму на Амстердамском сајму умјетности 2019. године.

Бањалучка публика није имала прилику да види слике из овог серијала јер нису биле изложене у нашим културним установама него једино у атељеу Жељке Паић у Кочићевој улици у Бања Луци.

Друга серија је названа „Оквир“ и бави се у буквалном и пренесом смислу оквирима/границама. То значи да су слике урамљене али су на рамовима вршене одређене интервенције (сјечење, савијање, „ломљење“) да би самим тим оне преносиле поруку о другим врстама граница које нам друштво намеће или их сами себи намећемо па их превазилазимо. Радови из серијала „Оквир“ су били представљени прво у Венецији 2020. у галерији The Room Contemporary Art Space, а 2021. су представљени у Њујорку у Ван дер Плас галерији на изложби Визуелна Култура.

С обзиром да је 40% слика насталих између 2016. и 2021. у приватним колекцијама широм свијета, од Калифорније до Јужне Кореје, бањалучка публика ће имати прилику да види радове који су још увијек код аутора и неколико дјела из приватне колекције.

Исјечак из критике историчара умјетности др Синише Видаковића (о аутору и изложби):

„Њени омотачи слике постају отворени ентеријери у којима осмишљена флексибилна поља кореспондирају са међупросторима откривајући постојање стимулисане тензије којом она дисциплиновано господари.

Са лакоћом слику и њен простор расклапа и склапа. У моментима је доводи у зону могућег инсталационог доживљаја или амбијенталне форме познајући гешталдишке могућности, у сфери визуелног дијалога са публиком.

Увођењем нових материјала и поигравањем са обавезујућим оквиром слике и простора у њој, Паићева на неки начин казује и најављује да је увијек спремна на експеримент и истраживање које су тест за њен даљи развојни пут. Он би се суштински требао базирати на хиперразличитости као коначној одредници умјетничког пута, а користећи већ позната изражајна средства, што и јесте изазов који прихватају само најјачи.“

Биографија

ЖЕЉКА ПАИЋ рођена је 20.12.1987. у Приједору. Завршава општи смjер у Гимназији Свети Сава у Приједору 2006. године. Дипломирала архитектуру на Архитектонско-грађевинском факултету у Бања Луци 2011. године. Дипломирала је графику на Академији уметности у Бања Луци 2015. као студент генерације у класи проф. мр Горице Милетић-Омчикус.Добитница награде „Златна значка“ на Свечаној академији Универзитетау Бања Луци 2015. као и награде Музеја Козара у Приједору за рад у области графике.

Од 2017. излаже интернационално и представља свој серијал слика инспирисан геометријом и архитектуром. Њене слике је објавио The Guardian у артиклу „Будућност умјетностиу сликама“, Art Aesthetics Magazinу артиклу „Топ 5 умјетника на ТОАФ у Лондону“ и The World of Interiors Magazine у умјетничким импресијама. Њене слике су у колекцијама у Француској, Њемачкој, Великој Британији, САД-у, Израелу, Канади, Хонг Конгу, Сингапуру, Јужној Кореји, Белгији, Холандији итд.

ИЗЛОЖБЕ:

2021    Визуелна култура, Van der Plas галерија, Њујорк

2020    Шта је умјетност?, Boomer Gallery, London

2020    Говор тијела, The Room Contemporary Art Space, Венеција

2019    Илузија реалности, Galerija De Marchi, Болоња

2019    Амстердамски сајам умјетности, Beurs van Berlage, Amsterdam

2019    An Evening of Art, Clodagh Studio, Њујорк

2017    The Other Art Fair, The Old Truman Brewery, London

2017    Архислике, Студио Жељка Паић, Бања Лука

2015    Изложба фотографија, Академија уметности у Бања Луци

2015    Изложба слика студената АУБЛ, Филолошки Факултет у Бања Луци

2012    Изложба графика студената АУБЛ, Галерија Сретен Стојановић, Приједор

2006    Ликовна будућност Приједора, Галерија Сретен Стојановић, Приједор

2006    85 година Гимназије Свети Сава, Галерија Сретен Стојановић, Приједор

2000    Изложба школе цртања Западна Србија, Позориште Приједор

Share