Концерт ЕЛИЗА ТОМЕЛИНИ (клавир) и ЛУКА ФРАНЦЕТИ (виолончело)

У Концертној дворани Банског двора 9. октобра (субота) 2021. године у 20.00 часова одржаће се КОНЦЕРТ ЕЛИЗА ТОМЕЛИНИ (клавир) и ЛУКА ФРАНЦЕТИ (виолончело).

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 4. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 5КМ.

Број мјеста у публици ограничен.

Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Елиза Томелини родом из Ђенове, већ са пет година почела је с учењем клавира. Школовање је наставила Верони, да би већ са шеснаест година била примљена на престижну Академију Incontri col Maestro u Imoli.  Дипломирала је са одличним оцјенама и похвалама на КонзерваторијумуЂузепе Верди у Милану 1997. године, након чега наставља студиј код Вићенца Балзанија, с којим проширује свој репертоар и усавршава инструменталну технику.

Као пијанистичко чудо од дјетета, Елиза Томелини била је хваљена од стран истакнутих музичких критичара, побјеђивала је на међународним такмичењима и одувијек  је била атипична умјетница која се опирала догмама и академском контексту. Тако је ова несвакидашња пијанисткиња у одређеном тренутку свог умјетничког пута, привремено напустила концертне дворане како би се у потпуности посветила још једној великој страсти-  истраживању планина на различитим континентима. Бавећи се пењањем, скијањем и алпинизмом,  обилазила је свијет и са различитим експедицијама освајала планинске врхове јужне Америке, САД-а, Непала и сјеверне Африке.

Након дугих припрема са својим тимом, Елиза Томелини је, 8. јула 2017. године, извела несвакидашњи подухват – Концерт на највишој квоти на свијету –  на врху Монте Роса у италијанским Алпама, на 4460 метара надморске висине. Пијанисткиња – алпинисткиња спојила је тако своје двије велике страсти: музику и планине а  ао данас, нико никад није изводио музику на клавиру  на надморској висини попут ове, на правом концертном клавиру и то непосредно након успона на захтјеван врх.

  Истински умјетнички подвиг Елиза Томелини је остварила кроз објављивање  капиталног носача звука са виртоузним Листовим Трансценденталним концертантним етидама на тему Паганинија – и то у оригиналној,  првој верзији из 1838. године, које је Томелини снимила у децембру 2017. године у студију Radio Svizzera Italiana, у Лугану. Ради се о првом свјетском извођењу тих дјела од стране једне жене.

Лука Францети рођен у Парми 1969. године, почео је свирати виолончело са 17 година након што је студирао виолину, гитару и клавир. У оркестру је почео свирати са 18 година. Након што је био на позицији првог виолончела у угледним талијанским оркестрима попут оркестра Toscanini из Парме, оркестра Bellinijevog позоришта  у Цатанији и OrchestraStabile Бергама, у доби од 30 година обнашао је позицију првог виолончела симфонијског оркестра Г. Верди у Милану, уз диригента. Овдје је имао прилику радити с великим умјетницима као што су Rudolf Brasai, George Prétre, Sara Mingardo, Vladimir Jurowsky, Elene Grimaud, Sir Charles McErras успоставивши односе дубоког пријатељства с некима од њих.То искуство представљало је темељ  свему што је услиједило.Истовремено је свирао прво виолончело у ChamberOrchestra из Единбурга, Краљевску филхармонију Фландрије у Антњерпену и Operanorthiz Leedsa  (УК).

Године 2004. Луца је почео сарађивати са Claudiom Abbadom (којега је већ упознао 1996. године сарадњом с Оркестром младихGustavMahlеr), придружујући се поставу његовог посљедњег креативног остварења: Моцарт оркестра из Болоње, а касније и Оркестра Фестивала Лузернкојему се придружују најбољи музичари великих оркестара Еуропе (Берлинске и Бечке филхармоније, оркестра  Concertgebouw Амстердам итд.). Та се сарадња наставља до данас.

Био је учитељ у Музичкој школи Фиесоле од 2010. до 2015.године у пројекту Талијанског оркестра младих, а од 2013. године па све до данас води катедру виолончела при Музичком институту регије ReggioEmilia.

Након што је 2009. позван у Венезуелу да као учитељ и солист учествује у чувеном оркестру El Sistema Jose Antonia Abreu, пројекту за дјецу венезуелских barriosa, Лука је доживио радикалне промјене у самом животу, начину размишљања те читавог концепта. Његов музички и духовни пут данас су битно различити. Након што се придружио пројекту „Музичари за људска права“ који је основао Alessio Allegrini, уз своје професионално дјеловање, тренутно наставља пут сачињен од хуманитарних пројеката, подучавајући музикуна мјестима гдје су музика и култура кључни за промјену,а понекад чак и за спашавање људских живота. Стога од 2010. године одлази у Палестину, Рамалу и на окупирана подручја како би подучавао музику у избјегличким камповима. У плану је развој пројекта и у Јужноафричкој Републици те у Јужној Америци (Парагвај и Гватемала). Лука актуално развија и пројект који се односи на музику у талијанским затворима, с циљем кориштења ширења музикр као средства искупљења и преодгоја.

Данас је његова каријера усредоточена на соло репертоар; редовно изводи рецитале и солистичке концерте у Италији, Швицарској, Норвешкој и Јапану, од којих се неки емитирају на каналу SkyClassica HD.. Сарађивао је с врсним музичким умјетницима различитих позадина попут poput Christophera Hogwooda, Maria Brunella, Giovannija Sollime, Wolframa Christa, Lucia Dalle, Enza Jannaccija, Stewarda Copelanda, Fabia Vacchija, Bruna Giuranne. Његова се каријера наставља пројектима који уједињују континуирано музичко истраживање и трагање за добром које музика може донијети заједници.

С пијанистицом Елизом Томелини осоновао је Travel duo дуо, те често сарађују у педагошком и концертном дјеловању.

За Луку су данас важне и античка музика и филологија. Након што је заједно с ансамблом “ SileteVenti“ снимио два диска за Sony Classical и Bottega Discantica, управо је завршио снимање новог носача звука синтегралним суитама за виолончело J.S. Bacha који је већ доступан у трговинама и на iTunesu.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

(Passione e intesa: 1+1=1) / Strast i razumijevanje: 1 + 1 = 1

С. Рахмањинов / S. Rachmaninov

Sonata per Violoncello e Pianoforte

Р. Шуман / R. Schumann

Funf Stücke im Volkston per Violoncello e Pianoforte

А. Пјацола / A. Piazzolla

Le grand Tango per Violoncello e Pianoforte

Share