Концерт КЛАВИРСКИ ТРИО – СОЊА ВОЈВОДИЋ (виолина) ЛИДИЈА ПАУЛИН (виолончело) и СОЊА МАРКОВИЋ (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 8. октобра (петак) 2021. године у 20.00 часова одржаће се концерт КЛАВИРСКИ ТРИО – СОЊА ВОЈВОДИЋ (виолина) ЛИДИЈА ПАУЛИН (виолончело) и СОЊА МАРКОВИЋ (клавир)

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 4. Интернационалног музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.
Улазнице за концерт се могу купити на билетарници Банског двора сваким даном осим недјељом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 5КМ.

Број мјеста у публици ограничен.

Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Соња Марковић (1991) рођена у Фочи. Као студент генерације завршила је клавирски одсјек на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф.Невене Поповић. Мастер студије клавира завршава у истој класи на Факултету музичке уметности у Београду,а мастер камерне музике у класи проф. Ладислава Мезеија. Била је носилац CEEPUS стипендије и усавршавала се шест мјесеци на музичкој академији ”Stanislaw Moniuszko” у Гдањску у класи проф. Богдана Кулакоњског.

Добитница је преко 50 републичких и међународних награда. Похађала је семинар за младе пијанисте Југоисточне Европе код проф. Јокут Михаиловић и проф. Александре Романић, Хинка Хаса, као и семинаре проф. Јурија Кота, мајсторски курс проф. Владимира Овчињикова, Емануела Красовског, Christophera Taylora и Manhattan String quarteta. Наступала је на концертима у “Банском двору – Културном центру” у Бањалуци, дому Армије у Сарајеву,Бошњачком Институту, Синагоги, Културном центру Београда, галерији Српске Академије наука и уметности, СКЦ-у, Народној библиотеци Србије, галерији Коларца, као и великој сали Коларчеве задужбине, гдје је наступала са здруженим оркестром академија из Бањалуке, Сарајева и Београда.

Солистичким концертом отворила је сезону УМУРС, а истиче се и сарадња са проф.Ненадом Марковићем (АУНС) са којим је извела Шостаковичев концерт за клавир,трубу и оркестар.Учесник је фестивала “Open Europe”, одржаног у Москви и финалиста међународног такмичења “Adilia-Alieva” у Француској. Добитница је награда за најбољег студента РС првог и другог циклуса студија и била је први стипендиста “Милан Јелић” фондације. Учесник је “colluvio” пројекта камерне музике у Грацу и одржала је двије турнеје са клавирским триом у Грацу(Gut Hornegg), Минхену (Steinway house), Бечу(Haydn house), Љубљани (Местни музеј), Сплиту (Хатзе), Сарајеву (Бошњачки институт) и Београду (Артгет).

Снимала је за радио Љубљану 1,радио Драгстор 202 Бг, као и РТС дигитал. Сарађивала је са диригентима Бранком Радошевић и Огњеном Бомоштарем.

Удружење музичких умјетника РС јој додјељује награду за најбољег солисту током 2012/2013 године, а Бански двор – Културни центар награду за најперспективнијег пијанисту. Са виолинисткињом Настасјом Војиновић остварила је успјешну сарадњу на мастер студијама кроз низ концерата у Србији, БиХ и Црној Гори,као и на Републичком такмичењу камерне музике Србије 1.награда,” Donne in musica” Крагујевац 1.награда и “Даворин Јенко” 1.награда. Са триом у саставу Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело) похађа докторске умјетничке студије на ФМУ Београд у класи проф.Ладислава Мезеија.

Трио је побједник и лауреат такмичења: „Даворин Јенко“ Београд; Фестивал Славенске Музике Београд;Фестивал Талената Сремски Карловци, Републичко такмичење камерне музике Београд, “Константин Велики „ Ниш, „ Viva Musica “ Херцег Нови… Поред наступа у Carnegie Hallu, Соња је позвана да буде члан жирија на „ Culley International Competition “ за младе таленте до 18 година које се одржава у Њујорку.

Тренутно је запослена као професор клавира у основној и средњој музичкој школи у Требињу, а њени ученици такође су препознати као перспективни умјетници на републичким и међународним такмичењима.

Соња Војводић (1990) – Виолину почиње да учи са седам година код професора Душана Шестића у Бањалуци гдје завршава и нижу и средњу музичку школу. Основне студије завршава у Бањалуци у класи проф. Маје Јокановић 2012. Мастер студије на ФМУ у Београду у класи проф. Маје Јокановић завршава 2013. Године.

 Током образовања осваја многобројне награде и остварује запажене наступе као солиста и као члан клавирског трија са виолончелисткињом Лидијом Паулин и пијанистом Дејаном Јанковићем. Двије године заредом је као једина виолинисткиња из Босне и Херцеговине била члан CEI-YO (омладински симфонијски оркестар централноевропске иницијативе) под вођством vođstvom Igora Corettija (Италија) са којима је наступала у многим европским градовима.

2009. године на Данима Владе С. Милошевића са својим колегом Дејаном Јанковићем изводи Менделсонов концерт за виолину, клавир и гудачки оркестар (поводом 200 година од рођења великог композитора ) под диригентском палицом Даринке Матић-Маровић, а 2015. године изводи исто ђело са пијанистицом Соњом Марковић под диригентском палицом Бранке Радошевић. У марту 2010. године представљала је академију као члан Европског студентског камерног оркестра под вођством Lavarda Skou Larsena (Аустрија). У децембру 2010. године је уз пратњу симфонијског оркестра изводила је “Havanezu” Camille Saint Seansa под диригентском палицом Бранке Радошевић.

Члан је NBO оркестра No Borders Orchestra () који је састављен од најбољих професионалних музичара са простора бивше Југославије под вођством маестра Премила Петровића. На шестом Сарајево Chamber Music Festivalu (Август,2016) формира клавирски трио са Лидијом Паулин и Соњом Марковић с којима је претходних година сарађивала и студирала и у оквиру докторских студија камерне музике на ФМУ у Београду у класи професора Ladislava Mezeia.

Као асистент је четири академске године била ангажована на предмету виолина на Академији умјетности у Бањалуци. Тренутно је запослена у Црногорском Симфонијском оркестру.

Лидија Паулин, (1990) виолончело почиње да свира са осам година код професора Едуарда Шершукова и Бранислава Петровића у Бањој Луци, гдје завршава нижу и средњу музичку школу. Основне студије завршава на Академији Умјетности у Бањој Луци у класи проф. Бранислава Петровића. Магистарске студије завршава у Сарајеву у класи професора Yevgenija Xaviereffa.

Током школовања осваја многобројне прве награде и лауреате (22) у земљи и иностранству, те остварује запажене наступе широм Европе (Италија, Њемачка, Аустрија, Словенија, Хрватска, Србија, Француска, Црна Гора и БИХ) као солиста и камерни музичар. Као једина челисткиња из БИХ била је члан CEI-YO (омладински симфонијски оркестар централно европске иницијативе) 2007. под вођством Igora Corettija (Италија) са којим је наступала у Италији, Словенији, Аустрији и Њемачкој.

 У децембру 2010. је уз пратњу здруженог симфонијског оркестра регионалних академија умјетности на концертима у Бањалуци и Сарајеву изводила Концерт за два виолончела А.Вивалдија под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић. Године 2010. на циклусу дидактичких концерата камерног оркестра Академије умјетности  као солиста је учествовала у извођену Карневала животиња Сен-Санса. Као вођа дионице виолончела учествује у раду STÜBAphilharmonie из Њемачке 2013. и 2014. године.

Током студија похађа мајсторске курсеве код: реномираног челисте Валтера Дешпаља, пијанисткиње Наташе Вељковић, шест година учествује на мајсторским радионицама Manhattan String Quartet-a у Сарајеву (2012 до 2017), мајсторски курс код реномираног челисте Rustama Komachkova из Москве. Сарађује са реномираном виолинисткињом Violetom Smailović-Huart у гудачком квартету, клавирском трију, као солиста и као члан оркестра и вођа дионице оркестра Фестивала Музика на Жици од 2014 до 2016, као и у клавирском трију заједно за свијетски прослављеним пијанистом Константином Богином.

На седмом SCMF учествује као члан гудачког октета заједно са Manhattan String Quartetom из Њујорка и реномираним професорима са Julliard School of Music из Њујорка и члановима Metropoliten Opera Orkestra.

 На шестом Сарајево Chamber Music Festivalu (Август,2016) формира клавирски трио са Соњом Војводић и Соњом Марковић с којим је претходних година сарађивала и студирала. Трио у овом саставу (Војводић, Марковић, Паулин) уписује докторске умјетничке студије 2018. године на Факултету Музичке Уметности у Београду у класи проф. Ладислава Мезеија , и тренутно је на трећој уједно и завршној години докторских студија. 2019.године побједом трија на фестивалу „Viva-Musica “ добија наступ у Carnegie Hallu у Њујорку. Трио је побједник и лауреат такмичења: „Даворин Јенко“ Београд; Фестивал Славенске Музике Београд; Фестивал Талената Сремски Карловци, Републичко такмичење камерне музике Београд, “Константин Велики „ Ниш, „ Viva Musica “ Херцег Нови.

Године 2014. године аудицију за Сарајевску Филхармонију гдје је и данас запослена као вођа дионице Виолончела филхармоније, опере и балета. Као солиста, у јуну 2016. године, извела је Концерт за виолончело и оркестар a-moll, Op.129 Robert Schumanna уз пратњу оркестра Сарајевске Филхармоније. Од 2014. до данас  одсвирала је преко 130 концерата и преко 80 опера. Од академске 2021/22 ангажована је као сарадник у настави Акедемије умјетности у Бањалуци.

Програм концерта:

В. А. Моцарт / W.A.Mozart

Клавирски трио у Ге – дуру, КВ 496

Ј. Хајдн / J.Haydn

Клавирски триобр.39 у Ге – дуру „Gypsy“, Хоб. XV:25

Арно Бабаџањан / Arno Babajanyan

Клавирски триоу фис – молу

Share