Концерт Елизе Томелини (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 14. октобра 2019. године (понеђељак) у 20.00 часова, у оквиру 2. Интернационалног музичког фестивала „Јесења соната“. одржаће се концерт чувене италијанске пијанисткиње ЕЛИЗЕ ТОМЕЛИНИ.

Цијена улазница je 5 КМ, а могуће их је купити сваким радним даном, осим недјељом на билетарници Банског двора од 10:00 – 18:00 часова.

 

Елиза Томелини (Elisa Tomellini) родом из Ђенове, већ са пет година почела је с учењем клавира. Школовање је наставила Верони, да би већ са шеснаест година била примљена на престижну Академију Incontri col Maestro u Imoli.  Дипломирала је са одличним оцјенама и похвалама на Конзерваторијуму Ђузепе Верди у Милану 1997. године, након чега наставља студиј код Вићенца Балзанија, с којим проширује свој репертоар и усавршава инструменталну технику.

Као пијанистичко чудо од дјетета, Елиза Томелини била је хваљена од стран истакнутих музичких критичара, побјеђивала је на међународним такмичењима и одувијек  је била атипична умјетница која се опирала догмама и академском контексту. Тако је ова несвакидашња пијанисткиња у одређеном тренутку свог умјетничког пута, привремено напустила концертне дворане како би се у потпуности посветила још једној великој страсти –  истраживању планина на различитим континентима. Бавећи се пењањем, скијањем и алпинизмом,  обилазила је свијет и са различитим експедицијама освајала планинске врхове јужне Америке, САД-а, Непала и сјеверне Африке.

Након дугих припрема са својим тимом, Елиза Томелини је, 8. јула 2017. године, извела несвакидашњи подухват – Концерт на највишој квоти на свијету –  на врху Монте Роса у италијанским Алпама, на 4460 метара надморске висине.  Пијанисткиња – алпинисткиња спојила је тако своје двије велике страсти: музику и планине а  ао данас, нико никад није изводио музику на клавиру  на надморској висини попут ове, на правом концертном клавиру и то непосредно након успона на захтјеван врх.

Истински умјетнички подвиг Елиза Томелини је остварила кроз објављивање  капиталног носача звука са виртоузним Листовим Трансценденталним концертантним етидама на тему Паганинија – и то у оригиналној,  првој верзији из 1838. године, које је Томелини снимила у децембру 2017. године у студију Radio Svizzera Italiana, у Лугану. Ради се о првом свјетском извођењу тих дјела од стране једне жене.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:
 
Franc List:
DVIJE KONCERTNE ETIDE, S.145
 
Šuštanje šume (Waldesrauschen)
Ples utvare (Gnomenreigen)
 
ŠEST TRANSCENDENTALNIH ETIDA na teme Paganinija, S.140
(prva verzija iz 1838. godine)
Etida br. 1, g mol (Preludio: Andante; Non troppo lento, cantabile)
Etida br. 2, Es dur (Andantino capricciosamente)
Etida br. 3, gis mol “La campanella” (Allegro moderato)
Etida br. 4, E dur (Andante quasi allegretto)
Etida br. 5, E dur (Allegretto, dolcissimo) („La Chasse“)
Etida br. 6, a mol (Quasi presto, a capriccio)
 
 
Rahmanjinov
Six Moments Musicaux op. 16
I Andantino, b mol
II Allegretto, s mol
III Andante cantabile, h mol
IV Presto, e mol
V Adagio sostenuto, Des dur
VI Maestoso, C dur
 
Share