Концерт Марко Милетић (виолончело) и Михајло Зурковић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 13. октобра 2019. године (неђеља) у 20.00 часова, у оквиру 2. Интернационалног музичког фестивала „Јесења соната“, одржаће се концерт:

МИХАЈЛО ЗУРКОВИЋ (клавир) и МАРКО МИЛЕТИЋ (виолинчело)

Цијена улазница je 5 КМ, а могуће их је купити сваким радним даном, осим недјељом на билетарници Банског двора од 10:00 – 18:00 часова.

Марко Милетић рођен је 1984. године у Краљеву.  Након завршене ниже и средње музичке школе на одсјеку за виолончело у Краљеву и Крагујевцу, завршио је основне и мастер судије на Академији умјетности у Новом Саду у класи професора Имреа Калмана, гдје одмах почиње да ради као стручни сарадник, а данас као доцент на предмету  виолончело. Године 2011. добија највишу стипендију за програм  „Artist diploma of performans”  на Kolumbus универзитету (САД)  у класи проф. Wendy Warner, једне од водећих  челисткиња своје генерације. Усавршавао се на мајсторским курсевима код реномираних солиста из цијелог свијета.  Године 2016. основао је и Симфонијски оркестар “Нови Сад 2021”(веома значајан у кампањи за титулу Европска престоница културе), као и Филхармонију младих. Оснивач је и Фестивала НЕО који у љетњим мјесецима у Нови Сад доводи врхунске умјетнике. Од 2015. године интензивно сарађује са пијанистом Михајлом Зурковићем на концертима у земљи и иностранству.

Михајло Зурковић  рођен је у Сомбору гдје је започео своје музичко образовање. Са четрнаест година постаје студент „нулте године“ за изузетне младе таленте при Академији умјетности у Новом Саду. Дипломирао је и магистрирао у истој установи са највишим оцјенама у класи проф. Jokuthon Mihailović, под чијим менторством наставља докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду. Добитник је многих награда на националним и интернационалним такмичењима.

Од свог првог солистичког концерта који је имао са дванаест година, до сада је одсвирао преко четирсто реситала, камерних концерата и наступао је као солиста са  различитим оркестрима. Свирао је у свим значајнијим салама у Србији и имао запажене наступе у Словенији, Хрватској, БиХ, Македонији, Црној Гори, Италији, Француској, Шпанији, Белгији, Румунији, Мађарској,  Јапану,  Кини, Русији и САД. Учествовао је у пројекту „40 fingers“ у оквиру кога је имао низ запажених наступа у Италији. У децембру 2009. године дебитовао је у Њујорку са неколико реситала у салама „Bechstein Concert Hall“ и „Symphony space“. Михајло Зурковић је идејни творац, један од оснивача и први умјетнички директор, поновно успостављеног музичког фестивала Сомборске музичке свечаности – СОМУС. Ангажован је као доцент за главни предмет клавир на Катедри за клавир Академије уметности у Новом Саду.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:
 
Ј.С.Бах
DAS ALTE JAHR VERGANGEN IST
ICH RUF’ ZU DIR,HERR JESU CHRIST
 
С. Прокофјев
СОНАТА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И KЛАВИР оп. 119 Це- дур
 
Ђ. Солима
ALONE за виолончело соло
 
K. Дебиси
СОНАТА де- мол (L.135,1915)
Prologue
Serenate et Finale
 
С. Рахмањинов
АNDANTE из сонате за виолончело и клавир у ге-молу
 
Д. Попер
Мађарска Рапсодија
 
Share