Концерт Един Карамазов, Дани Бошњак и Александар Милошев трио

У Концертној дворани Банског двора 12. октобра 2019. године (субота) у 20.00 часова одржаће се концерт ЕДИН КАРАМАЗОВ (гитара), ДАНИ БОШЊАК (флаута) и АЛЕКСАНДАР МИЛОШЕВ (виолa.)
Концерт се одржава у оквиру 2. Интернационалног музичког фестивала „Јесења соната“.

Цијена улазнице je 5 КМ, а могуће их је купити сваким радним даном, осим недјељом на билетарници Банског двора од 10:00 – 18:00 часова.

 

Един Карамазов прати јединствену умјетничку визију, комбинујући дух смјелог истраживања са задатком проширења крајњих граница технике и репертоара за гитару и лауту.

Добитник је престижне награде Edison Award (2002), Premio Cubadisco за најбољег страног музичара на Куби (2009), номинован за награду Grammy (2001. и 2016), Награду британске музичке индустрије Brit Award (2007), Premio Goffredo Petrassi, за најбољег инструменталисту у Италији (2011), Diapason d’Or  и још неколико других признања. Посебан куриозитет представља чињеница да су свјетски познати композитори као што су Krzystof Penderecki, Arvo Part, Erkki-Sven Tuur, Peter Sculthorpe, као и композитори за гитару Leo Brouver, Душан Богдановић i Никита Кошкин, намјенски компоновали  важна дјела за гитару и лауту, посвећена Едину Карамазову.

Своју музичку каријеру почео је као класични гитариста прије него што је почео да свира барокну лауту, коју је студирао на музичкој академији Schola Cantorum Basiliensis у Базелу.  Као солиста наступао је и снимао са водећим међународним музичким ансамблима и умјетницима попут ансамбла Hilliard Ensemble, Hesperion XX, Andreas Scholl, а посебно је занимљиво и значајно поменути његову сарадњу са британским рок музичарем Стингом.

 

Дани Бошњак је један је од најтраженијих хрватских флаутиста. Као солиста, члан је камерних састава ( Загребачки дувачки ансамбл, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, Трио Карамазов, Милошев, Бошњак) и дугогодишњи је члан Загребачке филхармоније.

Наступио је на пет континената – Muzikferajn у Бечу, преко концертне дворане Konsertgebau у Амстердаму, до Glen Gold студија у Торонту и чувене сале Suntory Hall у Токију. Флауту је почео учити са седам година код проф. Кондреса, у чијој је класи касније дипломирао и магистрирао на Музичкој академији у Загребу. Богат репертоар сеже од ране музике која се изводи на историјским инструментима до композиција савремених аутора, укључујући и џез импровизације.

 

Александар Милошев је музичар широких стилских интереса. Као солиста је наступао са Загребачким солистима под диригентском палицом Марка Копеја, Ен Шаоа, и Уроша Лајовића са Словеначком, Загребачком и Београдском филхармонијом.

Сарађивао је са многим истакнутим умјетницима као што су : B. Giuranna, R. Filippini, J. Talich, F. Gulli, J. Rahlin, I. Grafenauer, |R.Vlatković, G. Capucon, V. Jagling, A. Rudin, R. Tognetti i C. Altenburger.

Захтјеван камерни музичар, Александар је члан гудачког квартета Тартини, који је наступао у многим престижним дворанама свијета. Његови дискографски снимци укључују Моцартову симфонију Concertante за виолину, виолу и оркестар са Словеначком филхармонијом, Моцартове квартете за флауту са Давидом Формисаном, за италијанску етикету Страдиваријус, као многе записе са квартетом Тартини.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

 
„BACH & BROUWER“
 
Johann Sebastian Bach
 
TRIO SONATA mo.5
Allegro – Largo – Allegro
SOLO POUR FLUTE TRAVERSIERE
Allemande – Corrente – Sarabande – Bouree
CIACONNA (arr. E. Karamazov)
______________________________________
 
Leo Brouwer
 
PAISAJES, RETRATOS Y MUJERES
I Retrato de Wagner con Mathilde
II Mujer bailado un Minuetto
III La passion segun Dowland
Share