Концерт џез дуо: МАТИЈА ДЕДИЋ & ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ

У Концертној дворани Банског двора 26. новембра 2021. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт познатих џез пијаниста МАТИЈЕ ДЕДИЋА и ВАСИЛА ХАЏИМАНОВА.

Концерт ће бити одржан у оквиру програма 4. фестивала џез музике INTIME JAZZ FEST.

Улазнице за концерт се могу купити од на билетарници Банског двора од петка 12. новембра  сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова по цијени од 10 КМ.

Број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

МАТИЈА  ДЕДИЋ један је од најпознатијих хрватских џез музичара млађе генерације. Клавир је почео учити са пет година. Будући да је одрастао у музичкој породици, уз мајку пјевачицу Габи Новак и оца кантаутора Арсена Дедића, од малена је био изложен утицајима разних музичких жанрова. Рано је открио џез спознавши велике могућности апстрактног и личног погледа на музику.

Дипломирао је  на  Џез одсјеку музичке академије у Грацу код проф. Haralda Neuwirtha, приватно је похађао часове код Jamesa Taylora, Hala Galpera и Billa Dobinsa.

Након повратка свирао је у саставима, Тамаре Обровац и Ладислава Фидрија, те као гост уз “Zagreb Jazz Portrait”, а од самог је оснивања члан „Boilers Quarteta“. Упоредо води властите саставе. Године 1988. утемељио је свој први трио с музичарима из састава Тамаре Обровац: контрабасистом Жигом Голобом и бубњаром Круном Левачићем. Током година у његову су трију свирали и други познати хрватски џез музичари. Сарађивао је с познатим џез музичарима попут Бошка Петровића, трија “Black Coffee”, “Quarteta Sensitive, ensitive”,  Дарка Јурковића, Alvina Queena, Martina Drewa, Rona Ringwooda, Marka Murphyja, Patrizie Conte, Davida Gazarova, Giannija Bassa, Milesa Griffitha, Jean-Louisa Rassinfossea, Ance Parghel, Tommyja Emanuela и Ignacia Berroe.

Осим с водећим џез музичарима повремено свира и с најпознатијим хрватским музичарима других жанрова попут Массима, Гиббонија, Оливера Драгојевића, Габи Новак, Арсена Дедића, Лидије Бајук, Иване Хусар, Маје Вучић, Марка Крижана…Наступао је у Италији, Словенији, Њемачкој, Словачкој, Великој Британији, Бразилу, Белгији, Турској, Шпанији, Аустрији, Француској, Данској, Шведској, Швицарској, Мађарској и Грчкој.

Компонује  за телевизију и позориште. Добитник је награде Хрватског друштва композитора као најбољег џез композитора, те је вишеструки добитник награда “Статус” за најбољег џез пијанисту и “Порин” за најбоље џез албуме. Године 2002. био је финалиста такмичења младих џез пијаниста на престижном Montreux Jazz Festivalu. Објавио је четири албума са саставима “Boilers Quartet”, “Boilers All Stars” и “Boilers Big Band”.Са Арсеном Дедићем и Габи Новак, свира обраде композиција свога оца Арсена Дедића. Године 2006. с белгијским контрабасистом Jean-Louis Rassinfosseom и чешким бубњаром Marekom Patrmanom снимио је албум“Visiting Bruxeless”. На албуму “Life of Flowers”,  на којем се поновно представља свестраним музичаром свирајући с музичарима разних стилова, уз њихове и властите изводи и композиције Доре Пејачевић.

ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ рођен је у Београду, а класично музичко образовање почео је да стиче већ са пет година. Завршио је средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“. Музичко школовање наставио је као стипендиста Беркли колеџа у Бостону, гдје је и дипломирао на одсјеку за клавир 1995. године.

Током студија на Берклију, наступао је са групом „Свети“ са Марком Ђорђевићем и Батом Андоновим. Са Паскал Бокаровим афро-поп бендом, ишао је на турнеју по САД. У Њујорку је сарађивао са познатим музичарима попут Дејвида Гилмора и Крис Чика. У исто вријеме је радио у „Томандандy“ студију као музички програмер. По повратку у Србију 1997. године, оснива Васил Хаџиманов бенд. Тада почиње његов рад на спајању етно музичке баштине Балкана и западњачких музичких пожанрова (џез, фанк, wold music). Године 2001. објављен је први албум Васил Хаџиманов бенда. Хаџиманов сарађује и са другим бендовима, па је био и члан сљедећих састава: Дарквуд Даб, Bace Quartet, Трио Свети и Васил Хаџиманов пиано трио.Свој први солистички концерт у каријери одржао је управо у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци.

Share