Концерт ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ (клавир) и АНАСТАСИЈА МАРИЋ (виолина)

У Концертној дворани Банског двора 29. септембра  (четвртак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ (клавир) и АНАСТАСИЈА МАРИЋ (виолина).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 17.00 часова.

ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ рођен је у Градишци, Република Српска. Дипломирао је на Факултету музичке умјетности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора. 

Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан-Клод Пенетијеа и Александра Сердара. 

Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсјека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду. 

Снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио-телевизију Републике Српске. 

На Академији умјетности у Бањалуци је запослен од 1999. године. Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци, учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града. 

Наступа у региону. Ради у звању редовног професора на катедри за клавир Академије умјетности у Бањој Луци.  Тренутно похађа Докторске студије клавира на ФМУ у класи ред. проф. Љиљане Вукеље.

АНАСТАСИЈА МАРИЋ  рођена је 1999. године у Бањој Луци. Основну музичку школу „Владо Милошевић“ уписује у класи Душана Шестића, а на четвртој години наставља школовање у класи Бојане Обрадовић. Током школовања, из области соло виолина, камерна музика и оркестар, учествује на бројним такмичењима широм региона, на којима постиже високе резултате. Као солиста са гудачким оркестром први пут наступа у основној музичкој школи, а затим и са хармоникашким оркестром у средњој музичкој школи. По завршетку средње школе, добија Светосавску награду музичке школе Владо Милошевић и награду Ђака генерације.

            Године 2018. уписује студије виолине на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Маје Јокановић, да би другу годину студија наставила у класи проф. Ивана Оташевића. Са почетком студија, ступа на позицију прве тути виолине оркестра Академије умјетности. Током академског образовања, учествује на бројним концертима, такмичењима и многим свечаностима као соло извођач, члан оркестра те као члан камерних ансамбала. У изведби Вивалдијевог концерта за четири виолине и оркестар наступа као друга соло виолина. Учествује и у манифестацији „Дани Владе С. Милошевића“ као солиста, те као концертмајстор академског оркестра под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић и Душана Урошевића.

            Од 2017. године, на позицији прве тути виолине, наступа са Бањалучком филхармонијом широм региона. Као члан оркестра сарарђивала је са солистима Стефаном Миленковићем, Слободаном Тркуљом и другима. Године 2019. свирала је на позицији прве виолине у Оркестру младих БиХ у сарадњи са World Youth Orchestra под диригентском палицом Дамијана Џурана.

            Учествовала је као солиста у снимању диска поводом 80 година постојања школе „Владо Милошевић“, те као члан оркестра у снимању „Свите за обоу и оркестар“ Владе Милошевића.

            Вишегодишњи је члан и бањалучког оркестра „Рок Симфонија“ на позицији друге виолине. На истој позицији свира и са камерним оркестром „Бан Светислав Тиса Милосављевић“. Тренутно је апсолвент на Академији умјетности и на Филолошком факултету на одсјеку за Српски језик и књижевност. Као студент Филолошког факултета, стипендиста је фонда „др Милан Јелић“.

Програм:

1. Јохан Себастијан Бах: Виолинска соната ха-мол

2. Игор Стравински: Италијанска свита

3. Јоханес Брамс: Клавирска соната бр.3 де-мол

Share