Концерт ТРИО ВАРАХИЛО

У Концертној дворани Банског двора  28. септембра (сриједа) 2022. године у 20.00 часова одржаће се концерт  ТРИЈА ВАРАХИЛО.

Овај трио чине угледни музичари Ингрид Јанковић  (клавир) Андрија Минчић (кларинет) и Александар Јаковљевић  (виолончело).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од уторка 20. септембра у периоду од 12.00 до 17.00 часова.

ИНГРИД ЈАНКОВИЋ – клавир, дипломирала  је на ФМУ у Беораду у класи проф. Зорице   Димитријевић-Стошић. Током школовања учествовала је на многим такмичењима и освајала престижне награде. Знање надограђује и уз друге еминентне професоре као што су Дориан Лељак, Кемал Гекић, Ирина Скерл, Арбо Валдма.

 Од 2005.године ради на Факултету уметности у Нишу. Од 2006.године чланица је ЛИБЕРО секстета који чине Александра Ристић-сопран, Ана Величковић-Игић-флаута, Наталија Неженцева-виолончело, Јован Богосављевић-виолина, Драгана Ђорђевић-клавир са којима остварује успјешне концерте на НИМУС-у и у Галерији САНУ у Београду. Са колегиницом Наташом Цветковић 2010.године формира клавирски дуо LEGGIERO.

 Од 2011.године је чланица трија АНИМА, који се са великим успјехом представља широм Србије али и у Мађарској,Чешкој, Француској, Италији,Грчкој, Републици Српској  промовишући музику како српских, тако и свјетских композитора, наступајући на разним фестивалима као што су НИМУС, ФИМУ (Француска), Фестивал класичне музике на Кефалонији (Грчка).  На свом репертоару трио има оригиналне композиције свјетских и домаћих аутора свих епоха, али особеност овог ансамбла је промоција српске музике од традиционалне у новим аранжманима до савремене. Многи савремени композитори су посветили су своја дјела овом саставу међу којима су: Драган Томић, Миодраг Миладиновић, Бојан Станковић, Вера Станојевић (САД), Бриан Мартинез (Шпанија). Овај ансамбл остварио је трајне снимке за РТС, Радио Београд 202, Радио Ниш. Међу снимцима  посебно мјесто заузима  ЦД издање под  називом „Медаљони плус“, на коме су овјековјечене композиције нашег еминентног професора Константина Бабића, за чија извођења су трију Анима припала ауторска права. Дјела Консантина Бабића као и композиције разних француских композитора у извођењу триа АНИМА  нешле су се и на два ЦД-а Музике класике у Ревији класичне музике. Доказ преданом раду је и 2018.године добијена Плакета, као високо признање Факултета уметности из Ниша, за континуирану афирмацију Факултета уметности, Универзитета и Града Ниша.

Као умјетнички сарадник  на Катедри за Соло певање остварила је велики број концерата са колегама и студентима, са којима учествује и у обнови Нишке опере као корепетитор  у извођењу оперете “Слепи миш” Ј.Штрауса и опере “Севиљски берберин” Г.Росинија. Камерни дуо DUE VOCI и са младим бас-баритоном Марком Милисављевићем настао је 2021.године у жељи да упознамо камерну музику кроз циклицна дела оригинално писана за глас и клавир.  Исте године уписује докторске студије на Академији умјетности у Бањој Луци у Републици Српској на Катедри за Камерну музику у класи проф.Тимее Хотић.

Од 2019. године доцент је на Факултету Уметности у Нишу на Катедри за Камерну музику, а њени студенти носиоци су награда са такмичења у земљи и иностранству.

АНДРИЈА МИНЧИЋ кларинетиста и саксофониста дипломирао је у класи професора Анте Гргина на  Факултету уметности у Нишу, затим специјализирао на катедри за камерну музику. 

Као концертни солиста свирао је на преко 100 концерата у земљи и иностранству (Шпанија, Грчка,  Бугарска, Швајцарска, Енглеска, Холандија, Француска, Турска, Португалија, Катар, Канада…)  На позицији првог и бас кларинета оркестра Синфониета Софиа наступао је у најеминентнијим салама  Европе, попут Concert Gebow-a- Амстердам, Palau de la Musica, Grand teatro de Liceu, L’  Audotorio-Барселона, L’Auditorio- Мадрид, VictoriaHall,-Женева, Tonhalle-Cirih, St. Pauls,  Covent Garden-London, Grand Hall, York. 

Марта 2013. почиње са педагошком активношћу на катедри за дувачке инструменте Факултета  Уметности у Нишу, на предметима оркестарске деонице, познавање литературе извођаштва и кларинет у звању доцент. 

Априла 2014. остварује сарадњу са дуом “Piano cello”, који чине реномиране професорке  Истанбулског Универзитета, Емине Сердароглу и Дилбаг Токаy, након чега се премијерно одржава концерт у сали Fylia Sanat  (сала Истанбулске филхармоније). Децембра и јанура 2015. наступа на мјесту првог кларинета у оркестру “Strauss Festival” на концертима у Шпанији и Португалији свирајући  у Малаги, Севиљи, Мадриду, Порту, Лисабону, сали Истанбулске опера Sureya Sanat i Enka Music  hall. Учестали је предавач мајсторских курсева на државним конзерваторијумима у Измиру и  Истанбулу. 

2016. у сарадњи са колегама Николом Пековићем – хармоника, и Николом Цветковићем – клавир,  формира састав Никола и Бојана Пековиц with Art family, који својом концепцијом и одабиром  инструмената чини потпуно јединствен састав. То се убрзо уочава на Свјетском трофеју у  “World  music”  категорији (Портимао – Португалија) гдје освајају друго мјесто у апсолутној категорији.  Марта 2017. као једини представници Балканске регије, наступају у Дохи на фестивалу. Новембра 2018. на свјетском трофеју акордеониста у  ка“Fifth  string”. тегорији освајају  прво мјесто у Викторији /Канада. 

Остварио је трајне снимке за ПГП-РТС, Катарску националну телевизију, Турску националну  телевизију, локалне радио и тв станице у Србији. 

Стипендиран је више пута од стране града Ниша, добитник је стипендије општине Медијана Св. Петка,  највећег признања града Ниша 11. Јануар као најбољи дипломирани студент ФУ у Нишу за 2009.  годину, Сребрног знака Универзитета у Нишу, као и Гранд При-ја Занатске коморе Србије.

Као саксофониста члан је многобројних ауторских састава, о чему свједоче наступи на Нишвил  Џез фестивалу у претходних десет година, отварајући фестивал и дијелећи бину са именима попут: 

Саксофониста је и пратећег бенда Божо Вреће, Даниела Кајмакоског.

АЛЕКСАНДАР ЈАКОВЉЕВИЋ редовни професор на Катедри за Камерну музику на Факултету уметности у Нишу, Универзитет у Нишу.

Музичко образовање започиње у Краљеву, а наставља у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Дипломирао виолончело на ФМУ у Београду, у класи проф. Виктора Јаковчића. За време студија камерну музику похађа у класи проф. Алемка Белотија, када и оснива Београдски гудачки квартет са којим је остварио велики број концерата у најзначајнијим салама у нашој земљи, попут Коларчеве задужбине, САНУ, Уметничког павиљона Цвијета Зузорић, Скупштине града Београда, Атријума народног музеја, Матице српске у Новом Саду и трајно забиљежио десетине снимака за архиву РТС-а.

Похађао је мајсторски курс Амадеус Стринг Квартет у Лондону.

У исто вријеме дјелује и као члан Београдске филхармоније.

Од 1993. године ради као професор виолончела у МШ Стеван Мокрањац, Краљево.

1996. године одлази у Доминиканску Републику, гдје свира на мјесту виолончелисте гудачког квартета Белоти  и  Дел Орбе.

Један је од оснивача клавирског трија „Константинус“, са којим је 2007. године магистрирао камерну музику у класи проф. Уроша Пешића на ФМУ у Београду.

Од 2003 – 2010. године ангажован је као ментор секције виолончела реномираног оркестра Интернационални оркестар младих музичара (YMISO), са сједиштем у Италији, а који дјелује под покровитељством Центра за европску иницијативу.

2011. године у сарадњи са КЦ Рибница из Краљева, оснива Градски оркестар Црвчанин.

Један је од снивача квинтета „Академикс“ са којим изводи танго музику, као и ансамбла „Арт Фамилy“ који изводи традиционалну музику.

Од 2015. године сарађује са триом „Анима“, као стални гост на многобројним концертима како у земљи тако и у иностранству.

2021. године, са својим колегиницама Мином Менделсон и Бојаном Шумањски формира клавирски трио „Нексус“. Исте године почиње сарадњу и са гудачким квартетом „Блис“.

Од 2003. године ради на Факултету уметности у Нишу у звању редовног професора на катедри за Камерну музику.

Програм:

*L.van Beethoven:  trio B-dur Op.11  “ Gassenhauer“ za klarinet, violončelo i klavir

 1. Allegro con brio

 2. Adagio

 3. Tema con variazioni: Pria ch’io l’impegno

     Allegretto

*M.Bruch: Acht Stücke , op.83 za klarinet, violončelo i klavir

                no.1 Andante

                no.6 Nachtgesang: Andante con moto

*M.Glinka: Trio Pathetique, d-mol za klarinet, violončelo i klavir

 1. Allegro moderato

 2. Scherzo. Vivacissimo

 3. Largo

 4. Allegro con spirito

Share