Концерт Браћа Теофиловић и Мирослав Тадић

У Концертној дворани Банског двора 24. марта 2019. године (недјеља) у 20.00 часова одржаће се концерт познатог двојца и чувара етно стихова БРАЋЕ ТЕОФИЛОВИЋ и гитаристе свјетског гласа МИРОСЛАВА ТАДИЋА.

Улазнице за концерт могу се купити на билетарници Банског двора од понедјељка, 11. марта 2019. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова осим недјељом, по цијени од 7 КМ.

Браћа (Ратко и Радиша) Теофиловић су јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Музика Теофиловића сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона.
Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.
“Гласови столећа”, “умјетничке иконе”, “умјетнички врхунац читавог фестивала” само су неки од наслова и утисака међународних новинара и организатора њихових концерата.

Мирослав Тадић један је од најпризнатијих, најангажованијих српских гитариста и најразноврснијих умјетника у свијету. Овог мајстора класичне и електричне гитаре уредници угледног часописа Guitar Player Magazine, у броју од јануара 1997. изгласали су међу 30 најрадикалнијих и најоригиналнијих свјетских гитариста.

Наступа и снима плоче са великанима свјетске музичке сцене међу којима су Лондонски симфонијски оркестар, Душан Богдановић, Марија Жоао, Џек Брус из групе “Cream”, Влатко Стефановски, Теодосиј Спасов, Ђиван Гаспарјан, Јоаким Кун, Л. Шанкар и многи други.

Тадићев јединствени приступ композицији, аранжирању и импровизацији заснован је на особеној интеграцији многобројних музичких стилова и приступа као што су барок, класика, џез, блуз, рок, балкански фолклор, фламенко, афричка и индијска музика.

 

Share