Концерт BUDAPEST JAZZ ORCHESTRA

У Концертној дворани Банског двора 22. марта 2019. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт једног од најпопуларнијих биг бендова „Budapest Jazz Orchestra“ из Мађарске.
У сарадњи са Амбасадом Републике Мађарске у Босни и Херцеговини.

БЕСПЛАТНЕ ПОЗИВНИЦЕ за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од уторка 12. марта 2019. године.

 

Budapest Jazz Orchestra један је од најпопуларнијих биг бендова у Мађарској. Годинама изводе свинг музику која је препозната на свјетском нивоу, као и готово све џез жанрове. Ови свјетски признати музичари упустили су се у амбициозан пројект обрађивања пјесама култне групе „Queen“ у џез стилу. Идеја која је на прву звучала чудно, дугогодишњи је сан џез бубњара овог оркестра, Zsolta Madaija. Слушањем, проучавањем и вјежбањем пјесама групе „Queen“ постало им је јасно да они нису само једноставан рок бенд, већ да су заправо нешто слично креативној радионици композитора који су вољели четири различита музичка стила. Својим извођењем њихових композција одушевили су обе стране, класичну и џез публуку. Посебну пажњу привлаче импровизацијама и виртуозношжу. И публика у Бањалуци имаће прилику да чује како изводе велике хитове као што су „I Want to Break Free“, „Bohemian Rhapsody“, „Bring Back That Leory Brown“, „We Are the Champions“…

Сви чланови бенда су џез музичари, што им омогућава да свирају у било којем стилу. Основан 1998. године Budapest Jazz Orchestra био је велико откриће у мађарском џезу, будући да је то био први професионални биг бенд у Мађарској чији је звук подсјећао на америчке бендове двадесетих година 20. вијека. Током динамичног развоја оркестра, преко главних музичких тачака овог жанра, овај оркестар је постао свјетски познат представник савремене музике. Бројни концерти, домаћа и међународна признања и страни извођачи који су обојили палету бенда, представљају доказ о раду Џез оркестра Будимпеште у протеклих 18 година. Арс поетика овог оркестра је његовати савремени џез и биг бенд музику, одржавати контакт са коријенима овог жанра и учинити његове вриједности видљивим јавности, те пренијети своје професионално искуство млађој генерацији музичара. Циљ и задатак оркестра је домаћа и међународна интерпретација импровизацијских и савремених жанрова.

Share