Концерт Оливер Њего – баритон, гост: Снежана Савичић Секулић – сопран, Невена Живковић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 16. марта 2019. године (субота) у 20.00 часова одржаће се концерт истакнутог оперског пјевача и баритона Оливера Његе. На концерту ће као гошћа наступити сопран Снежане Савичић Секулић, уз клавирску подршку пијанисткиње Невене Живковић.

БЕСПЛАТНЕ ПОЗИВНИЦЕ за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од петка, 08. марта 2019. године.

 

Оливер Њего, српски оперски пјевач и професор Универзитета у Крагујевцу. Каријеру је започео још 1980. године, када је постао члан Скопске опере, гдје се опробао у солистичким дионицама: Монтероне у “Риголету”, Моралеса у “Кармен”-у, Франка у “Слијепом мишу”, Фиорела у “Севиљском берберину” .
Уписао је ФМУ у Скопљу, а потом прешао на Факултет музичких уметности у Београд у класи проф. Радмиле Бакочевић гдје је и магистрирао .
Његова солистичка каријера са главним улогама почела је 1989. године када је постао солиста Београдске опере. Раскош свог гласа показао је у “Севиљском берберину” Ђ.Росинија (тумачио је насловну улогу, а послије 20 година и улогу Дон Бартола), “Слепом Мишу”, Ј. Страуса, “Отелу”, Ђ. Вердија, “Лучији од Ламермура”, Г. Доницетија, “Атили и Дон Карлос”, Ђ. Вердија, “Кармен”, Ж. Бизеа, “Чаробној фрули”, В.А. Моцарта, “Љубавном напитку”, Г. Доницетија.
Током рада у Београдској опери од 1989. до 2009. године учествовао је на свим гала концертима у Народном позоришту.
Двије године заредом, 1997. и 1998. освојио је прво мјесто на фестивалу “Београдско пролеће” у категорији староградске песме и романсе.
На Фестивалу омладине свијета у Сјеверној Кореји 1999. године, добио је награду за интерпретацију у дуету са Наташом Јовић, а такође и награду као соло извођач.
Уживање у његовом таленту није ускраћено ни публици у Кини, Канади, Кипру, Мађарској, Словенији, Италији, Аустралији и Грчкој.
За свој дугогодисњи хуманитарни рад и преко 800 одржаних хуманитарних наступа добитник је и великог броја плакета и захвалница, међу којима су најзначајније: Златна значка културно просветне заједнице Србије, престизна награда Златни Беочуг за допринос у култури, орден Православне цркве деспота Стефана од патријарха Иринеја и две Грамате од патријарха Павла.
Од 2009. године је у звању ванредног професора на музичкој академији ФИЛУМ у Крагујевцу.

Снежана Савичић Секулић је првакиња Опере Националног театра у Београду.
Средњу музичку школу „Владо Милошевић“, одсјек Теорије музике, завршила је у Бањалуци. Основне и постдипломске студије завршила је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Радмиле Смиљанић. Соло пјевање почиње да учи са 22 године, а већ са 25  наступила је у Народном позоришту, гдје је дебитовала са главном улогом Ђилде у Вердијевом Риголету. Исте године, успјешно дебитује на сцени Опере и театра Мадленианум, такође са главном улогом Каролине, у Сметаниној опери Две удовице. Тако закорачује и ступа на велику сцену свијета опере, успјешно оправдавши статус младе наде Факултета музичких уметности.

Ове године уручена јој је специјална ,,Јубиларна Повеља‘‘ за изузетан дугогодишњи умјетнички допринос Опери и театру Мадленианум, поводом 20 година њиховог успешног постојања и рада.

Лауреат је и први добитник престижне награде „Оскар Данон“, коју је додијелило Народно позориште за врхунске уметничке креације. Добитник је годишње награде Народног позоришта за изузетан умјетнички допринос репертоару у сезони 2010/2011. Први је добитник награде „Музика Класика“ најуспешнијем женском извођачу године, као и први добитник награде УМУС, најуспешнијем младом умјетнику. Лауреат је међународних такмичења соло пјевача као што су: „Никола Цвејић“, ,,Обзорја на Тиси‘‘ и такмичења „Јеunesses Мusicales“ у Београду, гдје су јој истовремено додијељене четири награде – први пут у историји такмичења. Слиједи награда на такмичењу „Ада Сари“ у Пољској, као и награде „Бисерке Цвејић’’ најуспјешнијем студенту одсека Соло пјевање. Добитница ,,Златне значке‘‘ Културно-просветне заједенице Србије као и Дипломе града Бањалука, за врхунске умјетничке резултате и допринос у култури.

Усавршавала се у Бечу, као стипендиста СЕЕ Мuzikteatra. Стипендија је доdjељена најуспјешнијим младим оперским пјевачима Централне и Источне Европе. Имала је задовољство и част да ради са свјетски признатим умјетницима, укључујући оперске продукције и концерте. Наведена сарадња крунисана је свечаним концертом у Бечкој државној опери 2009. године.

Снежанина богата каријера обухвата наступе на многобројним европским  оперским и концертним сценама: Рим, Париз, Петроград, Екатеринбург, Брно, Амстердам, Марибор, Букурешту,Темишвару, Загреб, Сплит, Нови Сад, Подгорица, Скопје, Лондону, Бостону, Будимпешти, Новом Саду, Цетињу, Сарајеву, Бањалуци… Остварила је 23 главне, неке од њих су  La Traviata, Lucia di Lam:mermoor, Die Zauberflöte, Le Nozze di Figaro, Gianni Schicchi, Les contes d’ Hoffmann, L’elisir d’amore, L’amour des trois Oranges, La Boheme, Angelique, Il Barbiere di Siviglia, Don Pasquale, Don Giovanni…

На свом репертоару има преко 40 вокално-инструменталних дјела и активна је  на концертној сцени исто као и у опери.

Сарађивала је са Римским Симфонијским оркестром, Београдском филхармонијом, Фихармонијом Брно, Македонском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Симфонијским оркестром „Станислав Бинички“, Црногорским Симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом, Гудачима Светог Ђорђа, Гудачким оркестром Душан Сковран, Camerata Serbica и многим другим,  као и са истакнутим диригентима: Claudio Vandelli, Silvio Barbato, Jose Collado, Davide Crescenzi, Uroš Lajovic, Alberto Veronesi, Marco Boemi, Младен Јагушт, Оlivier Grangean, Иван Репушић, Даринка Матић-Маровић, Владимир Крањчевић, Бојан Суђић…

Од 2017. године је гостујући професор на Факултету савремених уметности у Београду. Остварила је снимке за дискографску кућу „Mandala-Harmonia Mundi“ у Паризу, изводећи ђело српског композитора Ивана Јевтића „Еissplitter“. Имала је част да наступа као гост на солистичком концерту оперске диве Montserrat Caballe, одржаном у Београду 2011. године.

Невена Живковић, пијанисткиња, завршила је нижу и средњу музичку школу у Београду у класи проф. Лидије Матић. Дипломирала на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професора Мирјане Шујице-Бабић на катедри за клавир. Освојила више републичких и савезних награда на такмичењима на просторима бивше Југославије. Током студија била стипендиста Фонда за младе таленте “Властимир Павловић – Царевац”. Каријеру је почела волонтерским радом у оперском студију Народног позоришта у Београду сезона 95/96, а од сезоне 96/97 године је у сталном радном односу као музички сарадник – корепетитор у Београдској опери.

Наступала је у свим концертним дворанама у Београду, затим у градовима Нишу, Суботици, Торонту ( Канада), Требињу, Бањалуци, Сарајеву, Вуковару, Дубровнику ( Хрватска ), Ужицу, Шапцу, Зрењанину, Руми, Сремској Митровици, Панчеву, Новом Саду, Чачку, Печују, Будимпешти ( Мађарска), Скадру ( Албанија) , Никшићу, Подгорици, Бару, Цетињу, Тивту ( Црна Гора ), Пизи, Сан Гинезију (Италија), Копенхагену ( Данска), Бечу (Аустрија), Паризу ( Француска), Прагу ( Чешка), Бостону (УСА), Њернигероде (Њемачка)

Share