Концерт – Ансамбл ХАЛКА

У Концертној дворани Банског двора, 13. марта 2015. године (петак) у 20,00 часова одржаће се концерт Ансамбла ХАЛКА, поводом петнаесте годишњице рада
магазина БУКА.
Своје бесплатне позивнице можете преузети у Банском двору – Културном центру, 12. марта 2015. године од 11,00 часова.

(БЕСПЛАТНЕ УЛАЗНИЦЕ ЗА КОНЦЕРТ СУ ПОДИЈЕЉЕНЕ)

Концерт је  заједнички поклон грађанима Бања Луке, у суорганизацији магазина БУКА,  издавачке куће Грамофон и Банског двора – Културног центра.

halka3web

Ансамбл Халка чине музичари из Фоче, Приједора, Тузле и Сарајева: пјевач Божо Врећо, гитариста Дино Шукало, басиста Едвин Хаџић, пијаниста и хармоникаш Адис Сирбубало и перкусиониста Анес Беглербеговић.

Чланови ансамбла окупили су се у априлу 2013. године, а након сусрета са продуцентом Едином Зубчевићем и потписивања уговора за Грамофон, услиједиле су пробе и снимање ЦД-а којег чини 14 пјесама.

Њихов први албум је замишљен, одсвиран и продуциран сa идејом да коначни резултат буду пјесме које ће бити вјерне ономе што је најбоље у историји севдаха. Халка одаје почаст великанима севдаха попут Јозе Пенаве, Радета Јовановића, Зекеријаха Ђезића, Емине Зечај, Наде Мамуле, Заима Имамовића, Омера Побрића, Сафета Исовића, Химзе Половине и бројних других, као и незнаним великанима чија су имена изгубљена у времену, а без чијег дјела Халка данас не би била могућа. Други албум О љубави објављен је у јануару 2015. године.

 * * *

У оквиру промоције свог другог албума „О љубави“ ансамбл Халка је распродао и концерт одржан у уторак навече у КИЦ-у Будо Томовић у Подгорици, управо попут претходних концерата одржаних у Лисинском у Загребу и Цанкарјевом дому у Љубљани.

Новинарка подгоричког дневника Вијести у тексту под насловом “Маестрална Халка одушевила Подгоричане” напомиње да су “многи извођачи успјели да напуне салу КИЦ-а, али ријетки су они који су оставили утисак на публику као што је Халка учинила синоћ.”

Словеначко Дело је Халку прогласио “новим европским музичким феноменом” осврћући се на концерт који је, по ријечима новинара љубљанског дневника публици представио “Сто нијанси севдаха”.

Ријечи хвале не штеде ни хрватски медији. Слободна Далмација након загребачког концерта пише о великом интересу публике, док Вечерњи лист назива овај ансамбл “регионалном сензацијом”.

Концерт у Подгорици одржан је у оквиру регионалне концертне турнеје „О љубави“ којом ансамбл Халка промовише свој други албум објављен у продукцији Грамофона из Сарајева који је и организатор турнеје. Турнеја „О љубави” ће се наставити концертима у Босни и Херцеговини.

Овог мјесеца Халка ће свој албум представити и публици у Банском двору у Бањој Луци (13. марта) и Босанском културном центру у Тузли (19. марта) док ће сарајевски концерт у БКЦ-у бити одржан 3. априла. Улазнице за концерте у Тузли и Сарајеву су већ у продаји, док је премијерни наступ Халке у Бањој Луци поклон Бањалучанима поводом годишњице магазина Бука, а у суорганизацији Банскога двора – Културног центра, магазина БУКА и издавачке куће Грамофон.

Регионална турнеја „О љубави“ завршиће се концертом у  Коларчевој задужбини у Београду 24. маја.

 

Share