Изложба „ВОЛАРЕ“ Босе Остић

У Малом изложбеном салону Банског двора 04. децембра 2020. године (петак) у 19.00 часова биће отворена изложба „ВОЛАРЕ“, Босе Остић добитнице награде ПЛАКЕТА БАНСКОГ ДВОРА за 2019/2020. годину. Ријеч је о награди која је успостављена у циљу промовисања и афирмације младих и талентованих умјетника Бањалуке и Републике Српске, а која ће се сваке године додјељивати најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

В – исоко
О – блаци
Л – летјети
А – тмосфера
Р – изик
Е – моција

Слике и инсталације које прати назив „ВОЛАРЕ“ што у преводу значи „ЛЕТЈЕТИ“ представљају властито истраживање и трагање за бесконачним плавентилом и свега онога што се налази на њему и испред њега. Концепиране тако да акценат буде базиран на различитости формата слика које посматрача доводе до тачке гдје „облаци постају облици“. Приказани минималистички, сведени на основне боје, страни и далеки, реални и нереални, праћени су „неон свјетлом“.
Неон свјетло које се појављује, провлачи и приказује на одрђеним сликама представља паузу, а исто тако и паралелу са делеким, недостижним пространствима. Његово бљештавило, тако једноставно и неприродно, има готово ескапистичку улогу. Истовремено страну и далеку, и сасвим личну. Сједињени у једно, нуде прилику за неке необјашњиве дистанце.

Биографија:

Босиљка Остић је рођена у Бањој Луци 08.05.1997.године. Основну и средњу школу завршила је у Бањој Луци. Дипломирала је сликарство 2020. године на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи професора Радослава Тадића. Исте године уписује мастер студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, у класи професора Радослава Тадића. Учествовала на колективним изложбама и ликовним колонијама у земљи и иностранству.

Колективне изложбе:

„Поглед у будућност“ Крила анђела, Панчево, 2020.
„ЛК Змијање 2019“ Бански двор – Културни центар,2020.
„Ћилими“ Филозофски Факултет Универзитета у Бањој Луци / 2019
„Сада“ Академија умјетности универзитета у Бањој Луци / 2019
„Тјеловитости“, Арт клуб простор, Бања Лука / 2018

Share