Изложба Младена Миљановића „APERTA FENESTRA“

У Каменој кући на Тврђави Кастел 02. септембра 2019. године (понеђељак) у 20.00 часова биће отворена изложба „АПЕРТА ФЕНЕСТРА“ („ПРОЗОР У СВИЈЕТ“) бањалучког умјетника Младена Миљановића.

 

Умјетник Младен Миљановић и Бански двор – Културни центар публици ће премијерно представитИ нове радове чији је концепт истраживања простор друштвених, социјалних и културних перспектива у садашњости, представљених у форми пејзажа, скулптуре-инсталације или пластичке топологије као једног сегмента.

Други дио ове поставке чини видео инсталација као други ниво изложбе. Поље и главни предмети истраживања су перспективе као форме, простори или конструкти између субјеката, предмета, људи и историје унутар друштва. Ово истраживање је формализовано кроз монументалну инсталацију из неколико цјелина у виду изложбе те видео рада који је снимљен са аустралијским режисером (са адресом у Берлину) Грег Блекијем.

Назив пројекта прије свега упућује на важност тачке перспективе или тачке из које се посматра свијет и ствари које нас окружују. Сам назив изложбе се реферира на познати ренесансни израз који у историји умјетности означава појам слике као прозора у свијет. Мазачо (Масаццио) је установио математички принцип перспективе те његовог инкорпорирања у сликарству.

Пројекат „Аперта Фенестра“ селективно користи излагачки простор Камене куће као простор пејзажа који се из вањског (простора изван објекта) посматра као простор вањскости или позиције измјештености. Ради се о обрнутом или инверзном процесу у којем су артефакти заузели мјесто посматрача, а позиција посматрача је на мјесту предмета репрезентације (пејзажа-културне и друштвене стварности).

Младен Миљановић

Младен Миљановић је један од млађих представника “ратне генерације” бањалучких умјетника који свој умјетнички рад темељи на властитом егзистенцијалном искуству: с једне стране то је искуство одрастања у вријеме рата и након њега у разореној, осиромашеној, етнички и територијално подијељеној, споља изолованој земљи; с друге стране, на формалном образовању (похађа Школу резервних официра). Посљедице рата (рад са инвалидима рата) и стечено знање у војној школи (коришћење обесмишљеног војног “сликовног вокабулара” у новом, умјетничком контексту), чине основно референцијално поље Миљановићевог ђеловања као умјетника. Живи и ради у Бања Луци гђе предаје на Академији умјетности Универзитета у Бањој луци.
Самостална селекција изложби укључује: 13. Каиро бијенале, Музеј модерне умјетности Египта, Каиро, 2019. Године, “Дидактички зид”, Градска галерија Бихаћ, 2019. Године, “Спаваћа соба мојих родитеља”, Музеј савремене умјетности РС, Бањалука 2017. Године, “У ниском лету”, ацб Галерија, Будимпешта, 2017. године “Врт уживања” 55. Бијенале умјетности у Венецији, Венеција, 2013. године.
Добитник је међународне награде „HenkelArt Award“, Беч, 2009. Године, Звоно награда за најбољег младог умјетника у БиХ; Награде Музеја савремене умјетности Републике Српске, Бања Лука, 2006. године.

Share