Концерт камерног триа „BarabaR“

У Арт дворишту Банског двора 31. августа 2019. године (субота) у 21.00 час одржаће се концерт камерног триа “BarabaR”.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 22. Августа (четвртак ) од 10.00 часова.

 

“BarabaR ” чине Љубица Црнобрња (виолина), Огњен Јањанин (хармоника) и Зоран Вујић (перкусије). Трио је на иницијативу Љубице Црнобрња настао у септембру 2018. године као потреба ових музичара да представе своју музичку визију. Основна идеја била је изводити ауторску музику инсипирисану фолклором и етно елементима, али ипак засновану на нешто класичнијој, односно формалнијој хармонској основи. Временом, репертоар се проширио на валцере, филмску музику као и обраде безвременских поп-роцк хитова. Само име „BarabaR“ дошло је од истоимене ауторске композиције Љубице Црнобрње у којој се на занимљив начин прожимају народни мелос и ритам са класичном формом. Захваљујући инструментима којима владају, као што су виолина, хармоника и перкусије овај трио има неограничене могућности изражавања што их чини јединственим. Већ крајем 2018. године одржали су концерт у Бањалуци, а у 2019. години и серију концерата у БиХ. У наредном периоду  припремају наступе на фестивалима у окружењу, као и снимање своје ауторске музике.

Љубица Црнобрња

Љубица Црнобрња, рођена у Београду, професорица је у Музичкој школи “Владо Милошевић” у Бањалуци. Активно учествује на концертима и другим манифестацијама као солиста, камерни и оркестарски извођач. Основне и последипломске студије је завршила на Академији Умјетности у Бањалуци, док је средњу и нижу музичку школу „Мокрањац“ похађала у Београду. Током студија годину дана је провела на специјалистичким студијама код проф. М. Маринковића, те се усавршавала на бројним семинарима.
Сарађивала је са великим бројем састава међу којима су и „ Libertango sextet“  (са којим је издала ЦД 2006), ансамблом „Les Dames “ (у новембру 2014. је изашао њихов ЦД, у оквиру прославе 80. година постојања Музичке школе „Владо Милошевић“ у Бањалуци), „Бањалучким квартетом“, оркестром „Арион“, а тренутно је члан „Рок Симфоније“. Наступала је на фестивалима „Улицом Бишћа“ (Бихаћ), “Теслићко љето” (Теслић), “Сарајевска Зима” (Сарајево), те на 24. Музичком фестивалу „Царевчеви дани“ у Великом Градишту у Србији, (освојивши у такмичарском делу трећу нагараду). На њеном реперетоару налазе се и ауторска дјела, која иако инспирисана етно звуком, не излазе из оквира класичне форме. У фебруару 2016. године за документарни филм „Јелка Госпавина“ снимила је своју композицију „Жалобни валс“ (емитован на РТРС).

Огњен Јањанин

Огњен Јањанин је рођен у Бањалуци 1984. године. Основно, а затим и средње образовање завршава у Бањалуци , а године 2003. уписује Музичку академију у Братислави у класи доц. Бориса Ленка. За то вријеме уз редовно студирање усавршава се на семинарима врхунских умјетника као што су Juraj Hatrik, Miko Luoma, Jan Meisl, Peter Katina и други. Диплому првог степена високошколског студија стекао је 2006. Године, а само двије године касније завршава магистарске студије у класи истог професора. Од 2013. године запослен је у Музичкој школи “Владо Милошевић” у Бањалуци. Активно се бави промоцијом семинара и стручног усавршавања, те организује семинаре свјетски признатих педагога и интерепретатора као што су Борис Ленко, Борут Загорански, Владимир Благојевић, Петар Марић, Ана Крсмановић и други. Такође, наступа концертно као солиста, а посебно је поносан на концерт на којем је представио музику америчких композитора у априлу 2013. године у Бањалуци. За његово извођење композиције „Blue Jets, Red Sprites”, композиторка Lois V Vierk је рекла сљедеће: „Господин Јањанин влада инструментом на такав маестралан нацин, чинећи да све звучи једноставно, течно и примамљиво. Он музици даје живот ”.

Зоран Вујић

Зоран Вујић рођен је 1982. у Бањалуци гдје је завршио основну, средњу школу и факултет. Заљубљеник је у музику од дјетинства, али активно се креће бавити свирањем удараљки у 25-ој години живота. Свира конге, бонгосе, кахон, ђембе, дарабуку, тар, уду, тапан, као и сет удараљки са ефектима. Активни је члан састава „Bandoneon square“ и Етно групе “ Траг”, али је сарађивао и сарађује са саставима “Combine quartet”, “Сопот”, “Афродизијак”, Камерни хор „Бањалучанке“ СПД „Јединство“…Учествовао је на многим фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству, а најзначајнији су фестивал духовне и традиционалне музике „Звучит Москва“ у Русији гдје је са Етно групом “Траг” освојио прво мјесто. Значајно је и „Red Bull Tum Tum Pa“ такмичење у freestyle бубњању, гдје је са колегаама музичарима побиједио на нивоу БиХ и добио прилику да се такмичи у финалу у Бразилу. Учествовао је на фестивалу славенске писмености и културе у Москви, олимпијади хорова у Риги гдје је са камерним хором „Бањалучанке“ освојио златну медаљу, Фестивалу „Дани Русије“ у Санкт Петерсбургу, „Exitu“ у Новом Сад…. Од наступа широм свијета издвоја Московски конзерваторијум, камерну салу Московске филхармоније, Коларчеву задужбину у Београду, галерију клавира у Бечу.

Share