Изложба КО ТО ТАМО СЛИКА? аутора ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА

Изложба КО ТО ТАМО СЛИКА? аутора ДУШАНА КОВАЧЕВИЋА, добитника Плакете Банског двора за 2023. годину, смјер Сликарство у класи професорице Борјане Мрђа биће отворена у Малом изложбеном салону Банског двора 21. јуна (петак) 2024. године у 19.00 часова.

Кустосткиња изложбе је Исидора Бањац.

Концепт изложбе:

Душан Ковачевић свој сликарски свијет посвећује обичним људима, онима којима је окружен, које често среће, радницима и занатлијама, људима које чине нашу свакодневицу, али се често само подразумијевају, без нарочите пажње или жеље да се њихова егзистенција и значај освијесте. Свакодневица и људи који је чине главна су Душанова инспирација. Његов сликарски манир полазиште има у сликању графита, колорит је интензиван, потези су брзи и видљиви, што његове монументалне слике чини врло експресивним. Његујући експресионистички израз и бирајући мотиве који су му важни, Душан Ковачевић ствара оду обичном човјеку, свакодневици, свој рад бира да посвети онима за које нема увијек простора у јавном дискурсу, великим наративима у којима мјеста има само за одабране. Он то ради на врло пријемчив начин, обогаћујући те сцене интензивним, вибрирајућим колоритом, чинећи атмосферу слика врло привлачном, па чак и веселом. Парадоксално спајајући вибрантни сликарски рукопис са животом они који често остају на маргини, Ковачевић скреће пажњу на важна друштвена питања положаја обичног човјека унутар турбулетних друштвених кретања у којима је неријетко тешко изборити се за власитити положај.
Назив изложбе „Ко то тамо слика?“ очигледна је алузија на Ковачевићевог славног имењака и учинило се врло згодним искорстити ту чињеницу и учини да изложба, управо по узору на славног имењака, добије увијек добродошлу дозу духовитости.

ДУШАН КОВАЧЕВИЋ рођен је 2000. године у Бањој Луци. Уписао је студије сликарства на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, најприје у класи професорице Леониле Марић, али од треће године прелази у класу професорице Борјане Мрђа. Тренутно похађа мастер студије на Академији умјетности у Бањалуци. Током студирања добио је више признања од стране Академије умјетности: на првој години награду за најбољу студију-цртеж, на другој години награду за најбољу студије слике и на завршној години награду за сликарство. Добитник је Плакете Банског двора за сликарство, за 2023.годину. Током основних студија излагао је на завршним изложбама Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. Учествовао је на ликовној колоније Блидиње 2022. и ликовној колонији Ласта 2023. године, затим на љетњој умјетничкој школу Универзитета уметности у Београду, био је 2022. године учесник пројекта ,,На мирној страни улице“ у организацији студената Факултета драмских умјетности Универзитета у Београду. Године 2023. био је један од учесника кустоско-умјетничког пројекта Интеракција, при чему је учествовао на колективним изложбама у Каменој кући тврђаве Кастел у Бањалуци и Салону Музеја града Београда.

Share