Концерт BRILLIANTЕ DUO (Наталија Тодоровић – виолина и Вања Трубајић – виолончело)

У Арт дворишту Банског двора 26.јуна (сриједа) 2024. године у 21.00 час одржаће концерт BRILLIANTЕ DUO (Наталија Тодоровић – виолина и Вања Трубајић – виолончело).

Беслпате позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од сриједе (19. јун) сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

НАТАЛИЈА ТОДОРОВИЋ (виолина) рођена је у Бањој Луци гдје је завршила Основу и Средњу Музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф.Душана Шестића и Светлане Шершукове (Москва).

Дипломирала је 2007. године са највишом оцјеном у класи проф.Уроша Пешића а магистрирала 2011. године у класи проф.Маје Јокановић на Академији умјетности у Бањалуци, такође са највишом оцјеном. Као студент била је стипендиста фондације за најбоље студенте „Милан Јелић“, “ Петар Кочић“, стипендиста Аустријске Барокне Акдемије у Гмундену.

Током свог досадашњег школовања учествовала је на многобројним такмичењима, фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља.

Наталија већ седамнаест година ради као професор виолине у Умјетничкој школи „Владо Милошевић“, Бања Лука и има веома запажене педагошке резултате, те велики број нагарада са ученицима како на Републичким тако и Међународним фестивалима и такмичењима. Десет година је свирала на виолини истакнутог Бањалучког композитора и етномузиколога Владе Милошевића коју јој је Академија у Бањалуци  дала на кориштење као талентованом студенту.

Наталија се бави и компоновањем дјела за виолину и гудаче.

За дане Босанско-Херцеговачке културе одржане у Француској 2004.године Наталија је компоновала дјело које се зове „Сјећање на Француску“.

Њена збирка композиција за гудаче „Просневање“ саставни је дио њеног репертоара.

Све композиције су снимљење за потребе Банског двора – Културног центра у циљу промоције класичне музике код нас.

Као солиста наступала је широм БИХ. Као један од представника гудачког одсјека Бањалучке академије три пута је учествовала на Међународном семинару у Црној Гори    (Бар) Montenegro music festival. Снимила је много композиција за потребе РТРС-а за емисије из културе. Члан је удружења Музичких умјетника РС за чије потребе је одржала неколико солистичких концерата: (Бањалука, Сарајево, Брчко, Добој… ) Усавршавала се на многобројним мастер класовима: Ле Фи Фи( Вијетнам), Стефан Камиларов (Аустрија), Ф.Бјорн (Шведска), Урош Пешић (Србија), Иља Корол (Москва) Петар Сепард (Енглеска) Рубен Дубровски (Аргентина).

                Као солиста сарађивала је са Гудачким оркестром Умјетничке школе „Владо Милосевић“, Гудачким оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, камерним оркестром „Арион“, Бањалучком филхармонијом. Већ четврту годину заредом у сарадњи са Банским двором организује мастер клас, радионицу за виолинисте под називом „Радост свирања „, која окупља најбоље младе виолинисте. Недавно је снимила ЦД за Музичку продукцију РТРС-а у циљу промоције класичне музике код нас.

ВАЊА ТРУБАЈИЋ (виолончело), рођена је  у Бањој Луци, гдје је завршила Основну и Средњу музичку школу „Владо Милошевић „у класи професора Едуарда Шершукова(Москва) и Далибора Славнића(Бања Лука).

Дипломирала је 2014.год.на Академији Умјетности у Бања Луци ,у класи професора Бранислава Петровића(Београд).

Током свог школовања учествује на многобројним такмичењима и фестивалима на којима осваја многобројне награде и признања (Фестивал гудача-Сремска Митровица,Фестивал гудача-Пожаревац,“У сусрет пролећу“-Брчко, Републичко такмичење музичких школа РС,…)

У оквиру битних културних манифестација, наступала је у свим већим градовима БиХ,РС, Србије, Шведске; соло ,у камерним саставима и као члан оркестра Академије Умјетности и Бањалучке Филхармоније.

2009.године учествује на снимању ЦД-а , за Културни центар Бански Двор,у циљу промоције класичне музике.

У дуету са Наталијом Тодоровић (виолина) ,публици се представила у скоро свим градовима БиХ и РС, одржавајући концерте и музичке радионице, у циљу промоције и популаризације класичне музике.

Своје педагошко искуство стиче у ЈУ Умјетничкој школи “ Владо Милошевић“ као наставник виолончела , у којој је била запослена до марта 2022.год .

Сарадник је на снимању ЦД-а „Просневање“ ,Наталије Тодоровић (виолина) и Музичке продукције РТРС-а,који је изашао 2023.године.

Тренутно предаје Виолончело у Музичкој школи „Opus Conmusica“ Бања Лука.

Share