Чланак Гласа Српске – Промовисани путописи књижевника Тихомира Левајца: Поетика и реалност исплеле причу о Москви

Промовисани путописи књижевника Тихомира Левајца: Поетика и реалност исплеле причу о Москви

Промовисани путописи књижевника Тихомира Левајца: Поетика и реалност исплеле причу о Москви

Бањалука – Познате институције и вјечни симболи престонице Русије, прелијепе Москве, описани на један поетичан, али с друге стране јако реалан и нов начин, дио су нове књиге путописа „Сањао сам Москву“ Тихомира Левајца која је доживјела промоцију пред бањалучком публиком.

И сама промоција, која је одржана у понедјељак увече у вијећници Банског двора Културног центра, протекла је у духу Русије, уз плес балерина, звук хармонике и клавира те, наравно, слово о књизи, како аутора, тако и рецензената и бројних гостију.

Један од рецензената овог двојезичног издања књиге коју је издала бањалучка издавачка кућа „Графид“, на српском и руском језику, Маринко Лолић истакао је да овај путопис носи једну јако интересантну слику данашње Москве.

– Левајац с необично израженим осећајем за наступајући дух времена запажа историјске мене које су се десиле у руској престоници. Из овог путописа видимо с коликом је снагом, после пада Берлинског зида, талас глобализације запљуснуо Москву, а самим тим и Русију – истиче Лолић.

Левајац није крио одушевљење догађајима и људима које је упознао боравећи у Москви, а који су му на неки начин помогли да реално доживи и опише овај, како је истакао, неодгонетљив град.

– Тешко ми је било све те утиске сабрати и скупити у ову књигу, јер у Москви увек имате шта ново да видите и одгонетнете. Покушао сам Москву макар овлаш да дотакнем, па сам кроз своје перо писао с једне стране о културном доживљају овог града кроз посете музејима, Толстојевој кући, невероватном балету, преко непревазиђене вотке – казао је Левајац.

Књигу чине и описи и намјене култних руских дача, али и феномен њихових краткотрајних бракова, проблема са покретом скинхедса, па све до стања у вртићима и школама.

Путопис „Сањао сам Москву“ Левајац је употпунио и интересантним фотографијама, које читаоцу путовање кроз ову књигу чине још занимљивијим.

Share