Чланак АТВ Бања Лука – Тврђава Кастел: Некад војно утврђење, данас парк и љетна позорница

Tvrđava Kastel: Nekad vojno utvrđenje, danas park i ljetna pozornica

Kastel BL

U centru Banjaluke, svojim zidinama koje govore o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti smješten je Kastel. Tvrđava sa bogatom istorijom koja datira još iz 3. stoljeća danas je simbol grada na Vrbasu i dobre zabave.

Kastel je smješten na površini od 48.000 kvadratnih metara, od čega je 26.610 ograđeno kamenim zidinama, a 21.390 se nalazi izvan zidina. Zelenilo, ulazi, bedemi sa bastionama i kule unutar bedema gradu na Vrbasu daju predivnu sliku.

Kastel 2

Prema nekim procjenama, Kastel su najvjerovatnije sagradili Rimljani, a tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje.

U prošlosti su na ovom području izvršene geološke iskopine raznih predmeta i novca kojim su se služili stari Rimljani, a na mjestu tvrđave nalazilo se rimsko vojničko naselje Kastra.

Kastel 3

Unutar zidina danas su smješteni park, ljetna pozornica, igralište za djecu i nacionalni restoran. Odlukom Evropske unije zaustavljeno je propadanje Kastela pa je obnova “Cjeline 9″ u velikoj mjeri završena 2013. godine, a za potpunu obnovu ove cjeline izdvojeno je 2,5 miliona eura, piše Klix portal. U 2014. godini obnovljena je “Cjelina 2″ iznosom od 1,13 miliona eura.

Za potpunu obnovu Kastela potrebno je još dvadesetak miliona KM, a najveći problem predstavlja artiljerijska kasarna koja je projektom predviđena kao hotelski smještaj.

Kastel 4

Ipak Kastel je kao najstariji banjalučki spomenik svoj današnji oblik dobio početkom 18. vijeka kada se Turska, koja je vladala ovim prostorima, pripremala za novi rat sa Austrijom.

Uprkos svemu, na mjestu gdje su se vodile borbe, danas hodaju mladi, fotografišu se mladenci, a već devet godina zaredom se održava i banjalučki Demofest.

Share