Чланак Гласа Српске – Бисери класичне музике у рукама виртуоза

Бисери класичне музике у рукама виртуоза

Бисери класичне музике у рукама виртуоза

Бањалука – Виртуозно извођење бисера класичне музике пијанисте Арсена Чаркића и виолинисткиње Јоване Раљић испунило је посебном емоцијом публику која је присуствовала њиховом концерту у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Тако су заљубљеници у музику и умјетност у понедјељак увече имали прилику да чују композиције италијанског виолинисте Никола Паганинија, те њемачког композитора Јоханеса Брамса, као и сонату Ежена Исаја која је, према ријечима талентоване виолинисткиње Јоване Раљић, препуна сензибилитета и представља ужитак за уши.

– Најзахтјевнија за извођење и изазов за овај концерт ми је била варијација на оригиналну тему Хенрика Вијењавског, која одушевљава својом виртуозношћу и једно је од најтежих дјела у виолинској литератури – казала је Раљићева.

Истакла је да јој је ово прва сарадња са угледним пијанистом Арсеном Чаркићем и да јој је било велико задовољство сарађивати са, како је истакла, „веома темпераментним и музикалним умјетником“.

Повод за овај концерт, како је истакла, је њена жеља да након дужег времена поново наступа пред домаћом публиком.

Јована тренутно живи у Грацу гдје се налази на трећој години музичке академије, а паралелно одржава наступе са признатим умјетницима из цијелог свијета.

Прошлог мјесеца је учествовала и на свјетском такмичењу „Андреа Постаццхини“ у италијанском Ферму, гдје је у конкуренцији 70 такмичара, према одлуци осмочланог жирија, ушла међу пет најбољих свјетских умјетника, поред виолиниста из Кореје, Сингапура, Швајцарске и САД.

– Ово је један од најзначајнијих успјеха у мојој каријери и најозбиљније такмичење на којем сам наступила. Одузело ми је много труда, вјежбала сам по осам сати дневно, али се исплатило, јер сам мотивисана да остварим још боље резултате у будућности – закључује Раљићева чији је наступ са Чаркићем у Бањалуци публика наградила громогласним аплаузом.

Share