Чланак Гласа Српске – Будни сањали са публиком на Кастелу

Будни сањали са публиком на Кастелу

Будни сањали са публиком на Кастелу

Бањалука – Још смо под снажним утисцима и емоцијама које су нас преплавиле од тренутка кад смо изашли на сцену и угледали публику у том броју. Наступом на тврђави „Кастел“ испунили смо свој давнашњи сан и немам праве ријечи да опишем какав је осјећај би­о пјевати у том јединственом амбијенту и пред толиким бројем наших суграђана.

Рекао је ово за „Глас Српске“ након концерта женског камерног хора „Бањалучанке“ композитор и диригент Младен Матовић.

Пред готово три хиљаде људи, хор „Бањалучанке“ поклонио је својим суграђанима још једно вече за памћење и на најбољи начин упио мотивацију за пут на Свјетску хорску олимпијаду у Сочију. Концерт је одржан поводом Свјетског дана музике и ово је био први наступ нашег најтрофејнијег женског камерног хора на бањалучкој тврђави.

– Знали смо да имамо велику подршку, али одзив оних коју поштују наш рад је превазишао сва наша очекивања и поносни смо на чињеницу да смо окупили толико Бањалучана на једном концерту хорске музике – није крио задовољство и узбуђење Матовић.

Публика је са великом пажњом пратила помно осмишљен репертоар и наступ овог хора, а своје задовољство и захвалност што су имали прилику да „Бањалучанке“ слушају и на отвореној сцени изразили су громогласним аплаузом и овацијама.

Велики број љубитеља овог хора све вријеме трајања концерта објављивао је фотографије и видео-записе на друштвеним мрежама, уз поруке подршке и захвалности.

Концерт је у садржајном погледу представљао рекапитулацију рада хора у посљедњих неколико година и концептуално је био подијељен у три дијела.

У првом дијелу „Бањалучанке“ су се представиле одабраним композицијама савремене хорске музике. У другом дијелу наступа хор се вратио у народним ношњама и публици поклонио хорске аранжмане и композиције засноване на традиционалној музици народа Балкана.

Трећи дио концерта био је, као и обично када је у питању наступ овог хора, резервисан за атрактивне хорске обраде популарне музике које су обухватиле познате домаће и свјетске хитове и мелодије филмске музике.

Посебне реакције публике изазвале су композиције „Адиемус“  и „Одбројавање или три на е“, са тренутком када чланови хора „прогањају“ диригента на сцени.

Аплаузи су прекидали готово свако извођење, а као солисти су се представили Марија Дулић, Мирјана Калабић, Миона Граорац, Јелена Шобић, Весна Трубић и Иванка Јањанин.

Концерт су уљепшали и драги гости „Бањалучанки“ па се тако публици представио женски вокални ансамбл „Сјећања“, који углавном чине чланице из некадашње прве поставе хора „Бањалучанке“.

Љетну позорницу Кастела испунили су и шармантни звуци танга, који на посебан начин изводи признати бањалучки камерни ансамбл „Либертанго“.

Концерт су подржали покровитељ град Бањалука и компаније „м:тел“, „Еуроекспрес“, Комерцијална банка и „Сектор секјурити“ који су омогућили реализацију концерта и поклонили га грађанима Бањалуке. Генерални медијски покровитељ је била Радио-телевизија РС.

Свјетски дан музике у Бањалуци употпуњен је и концертом Гудачког оркестра Академије умјетности Универзитета у Бањалуци „Вријеме је за домаће“, који је одржан у Банском двору Културном центру, а за све оне који су се одлучили да овај празник музике проведу на отвореном свирао је пијаниста Динко Благојевић испред Храма Христа Спаситеља.

Концерти у Фочи и Зворнику

У атријуму Музеја Стара Херцеговина у Фочи одржан је концерт класичне музике на којем су наступили професори Основне музичке школе у Фочи и студенти Музичке академије у Источном Сарајеву. Изводећи дјела познатих композитора на гитари, клавиру, хармоници и виолини, фочански умјетници на овај начин придружили су се бројним европским градовима који славе празник музике, али и пјесмом и нотама поздравили долазак љета. Музику су славили и ученици и професори Музичке школе „Војин Комадина“ из Зворника који су одржали концерт у зворничком Дому омладине.

Р. Ђ.

Share