„Вече црногорског савременог филма“ – Пројекција филма под називом „Рођени на врху“, режисера Дејана Арсића

У Вијећници Банског двора 04. маја 2017. године (четвртак) у 19,00 часова одржаће се „Вече црногорског савременог филма“ – Пројекција филма под називом  „Рођени на врху“, режисера Дејана Арсића,
У сарадњи са Удружењем Црногораца и пријатеља Црне Горе „Ловћен“, Бања Лука.

plakat-VSCF-web

 

Филм „Рођени на врху“ редитеља Дејана Арсића је једно постмодерно читање заплета, врло занимљив арти спој b-triler и документарца који је апсолутно у равни страних, па и америчких инди радова на ту тему. Филм краси мудро постављен редитељски концепт а затим и његово досљедно спровођење. Арсић је вјешт редитељ art house, и овдје је на свом терену. Приказујући личности из црногорске историје као филмске звијезде оног доба ствара једну фикцију која говори истину. Филм антиципира повратак грандиозног биоскопског израза међу art house редитеље. Да би се овај филм доживио потпуно потребно га је погледати у Вијећници Банског Двора. Вијећница у потпуности одговара Art биоскопима какви се отварају по Европи и Америци насупрот модерним mainstream биоскопима у великим тржним центрима. Арсић је фанатични заљубљеник у филм и мистерије Црне Горе. Он разгрће минуле епохе и у њиховој драматургији и повезаности, проналази свјетлуцаве трагове наше будућности.

Филм је прије свега умјетност с епским садржајем, што се може надоградити драмским и лирским елементима. Познато је да оно што се не може пренијети описом, успјешно дочарава слика. И романе и филмове причају аутори (писац и редитељ). Овај филм је истовремено и есеј, потом и наука, у њему се чују приповједачки гласови и кроз опис живота Шћепана Малог, Стјепана Зановића и других успостављамо корелацију између реалности спољњег свијета са ритмичким устројством унутрашњег духовног. Филм  је рефлекс времена у коме настаје и мало помало постаје наша судбина.

                                                                                                                            Марија Паравиња

Share