СВЕЧАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПРЕДРАГА БЈЕЛОШЕВИЋА – 50 ГОДИНА КЊИЖЕВНОГ РАДА

У Вијећници Банског двора 14. марта (четвртак) 2024. године  у 19.00 часова одржаће се

СВЕЧАНО КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ ПРЕДРАГА БЈЕЛОШЕВИЋА – 50 ГОДИНА КЊИЖЕВНОГ РАДА.

У оквиру ове вечери ће бити промовисана дјела овог књижевника  “НАДА, ПУТОКАЗ”, изабране пјесме  из књига 20. вијека (2023) – “INSIEME CON I MURI” изабране пјесме на италијанском ( 2021) и “BLOSSOM, WITHIN YOU” изабране пјесме на енглеском језику (2024).

О пјесничком опусу Предрага Бјелошевића, са нагласком на пјесме из прошлог вијека, ће говорити писци и књижевни критичари Ранко Рисојевић и Жељка Аврић. Стихове ће, поред пјесника, читати академска глумица Јелена Јандрић. Музичка пратња: Наталија Тодоровић, виолина и Владо Данић, клавир. Модератор ће бити новинар Милан Ракуљ. Улаз је слободан.

ПРЕДРАГ БЈЕЛОШЕВИЋ (Бањалука, 1953), пјесник, приповједач, преводилац,  драмски писац, проф. режије и економиста.

Објавио десет књига поезије, двије књиге прича, четири књиге пјесама за дјецу, једну књигу превода са руског језика и три књиге из позоришне умјетности.

Објављене су  му књиге изабраних пјесама на италијанском језику: у Напуљу 1983. и Риму 2021. године; у Скопљу, на македонском 2011; у Паризу 2002. на француском, а 2024. код угледног издавача European University OmniScriptum S.R. L. на енглеском језику.

Добитник је бројних књижевних награда за поезију, прозу, те књижевност за дјецу у бившој Југославији, Србији, Босни и Херцеговини и Републици Српској, као и престижне међународне свесловенске књижевне награде за цјелокупно књижевно дјело, Летеће перо, Академије словенске умјетности и књижевности из Варне, чији је редовни члан од 2014. године. За допринос развоју луткарске умјетности добитник је престижне међународне награде за животно дјело «Мали принц» Интернационалног фестивала позоришта за дјецу у Суботици (2013).

Предсједник је Удружења књижевника Републике Српске од 2016. г. Редовни је члан интернационалних академија: Леополд Седар Сенгор у Милану и румунске међународне пјесничке академије Михај Еминеску у Крајови. За међународну промоцију српске културе у свијету добитник је Ордена Његоша другог реда у Републици Српској (2010), а у Републици Србији Златне значке Културно просвјетне заједнице Србије (2020).

 Поезија Предрага Бјелошевића уврштена је у више Антологија савремене југословенске, српске, босанско-херцеговачке и балканске поезије.

Share