Концерт квартета контрабаса BASSOMANIA

У Концертној дворани Банског двора 20.марта  (сриједа) 2024. године одржаће се

концерт квартета контрабаса BASSOMANIA.

Бесплатне позивнице могу се преузети на билетарници Банског двора од понедјељка 11. марта у периоду од 12.00 до 18.00 часова сваким радним даном осим викедном.

Квартет контрабаса BASSOMANIA је врхунски камерни састав произашао из истоимене музичко-образовне  фестивалске манифестације, која је прије више од тридесет година установљена од стране Факултета музичке уметности у Београду, према идеји професора Небојше Игњатовића и Слободана Герића. Поред оснивача квартета СЛОБОДАНА ГЕРИЋА, професора Факултета музичке уметности у Беoграду,  квартет контрабаса BASSOMANIA  чине  ЗОРАН МАРКОВИЋ, професор Музичке академије у Љубљани, ЉУБИНКО ЛАЗИЋ, професор Факултета уметности у Нишу и ФАХРУДИН СТРОЈИЛ, професор Музичке академије у Сарајеву.  Као специјални гости наступиће бањалучки контрабасисти Драган Петровић, Дејан Ђорђевић, Ђорђе Бабић, Огњен Бабић и Вељко Миладиновић.

О ПРОЈЕКТУ И ФЕСТИВАЛУ BASSOMANIA

Оснивач и организатор фестивала BASSOMANIA је Факултет музичке уметности у Београду а сама манифестација се концептуално састоји од мајсторског семинара еминентних свјетских педагога, радионица, предавања и концерата ученика и студената контрабаса из Србије и региона. До сада су у програму фестивала гостовали најистакнутији контрабасисти данашњице: Алберто Боцини (Музички конзерваторијум Женева), Јозеф Нидерхамер (Висока школа за музику Беч), Зоран Марковић (Академија за глазбо Љубљана), Марио Ивеља (Музичка академија Загреб), Петру Луга (Висока школа за музику Манхајм), Љубинко Лазић (Академија уметности Ниш), Роман Патколо (Цирих), Рицк Стотијн (Музичка Академија у Дизелдорфу), а ове године је гостујући професор Иван Китановић, соло контрабасиста оркестра Wiener Symfoniker.

Од ове године BASSOMANIA креће на своје путовање по региону, промовишући и на тај начин врхунско музицирање у ансамблу четири контрабаса, изводећи позната дјела Мокрањца, Штрауса, Макошвилија, Исидоре Жебељан и других познатих композитора у  јединственим аранжманима намјенски написаним за овај састав. Врхунски музички домет овог међународног пројекта гарантују биографије најбољих контрабасиста у региону који су формирали заједнички ансамбл.

Share