Солистички концерт Петар Марић (хармоника)

У Концертној дворани Банског двора 16. фебруара 2018. године (петак) у 20.00 часова одржаће се солистчки концерт Петра Марића (хармоника).
Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од петка, 09. фебруара 2018. године.

Петар Марић је рођен 1990. године у Београду (Србија). Већ у петој години живота долази у блиски сусрет са хармоником, а прве кораке свог досадашњег музичког образовања стекао је у чувеној београдској Музичкој школи „Др. Војислав Вучковић“ у класи професора Александра Николића са којим  и данас врло често дијели концертни подијум широм свијета. Након завршетка средње музичке школе и стеченог основног музичког знања одлази у Париз (Француска), гдје наставља своје стручно усавршавање у области variete музике сарађујући са професором Фредериком Десампом и професором  Франком Анђелисом, двојициом  тренутно најпознатијих и најутицајнијих професора  у свијету хармонике. Своје постдипломске студије завршио је у Братислави (Словачка)  код еминентног професора Тibora Racz-а.

Петар је побједник свих највећих  интернационалних такмичења за хармоникаше међу којима се посебно издвајају:

–  CIA Coupe Mondiale  (Титула свјетског шампиона), Норвешка-2006.
(Категорија Јуниора у области класичне музике)

– Internationaler akkordeon wettbewerb Klingenthal, Њемачка-2009.
(Категорија Сениора у области variete музике)

– CMA Trophee Mondiale, (Титула свјетског шампиона) Португал-2009.
(Категорија сениора област класичне музике)

– Citta Di Castelfidardo, Италија-2009
(Категорија Сениора у областима и класичне и variete музике)

– CIA Coupe Mondiale, (Титула двоструког свјетског шампиона), Хрватска-2010. (Категорија сениора у областима класичне и variete музике)

– CIA Coupe Mondiale, (Титула свјетског шампиона), Италија-2012.
(Категорија елктронске музике).

Петар је побједом у категорији електронске музике извођене на хармоници постао први у историји такмичења Свјетског купа дугој 65 година коме је пошло за руком да на том такмичењу оствари чак четири побједе, а самим тим и потврди шампионску позицију и апсолутну доминацују на свјетској сцени  у свим врстама музике.

Добитник је великих друштвених признања из области културе  као што је признање Београдски анђео које додјељује Секретаријат за културу града Београда, Плакета Општине Стари град за допринос у области музике, Повеља Престолонаследника Александра Карађорђевића, додјељена му је титула амбасадора културе Републике Србије, носиоца пројекта  “Београд 2020.” и многих других…

Поред класичне музике оригинално писане за хармонику или транскрипција композиција писаних за друге инструменте, Петар у свом репертоару његује и велики број виртуозних композиција variete жанра у којима је заступљена музика из различитих земаља и различитих стилова чиме овај врхунски млади умјетник на најбољи начин  публици представља све чари и могућности хармонике као инструмента. Поред класичне и variete музике млади умјетник у свом опсежном репертоару има нешто сасвим ново и оригинално, ријеч је о електронској хармоници и електронском звуку који осликава инструмент у једној новој перспективи која ће у будућности бити све више заступљена.

Љубав према хармоници, вансеријски таленат, музикалност и сценска доминација којом се Петар одликује, омогућава му да се његово музицирање чује и памти на најразличитијим свјетским меридијанима као сто су: Финска,  Норвешка, Канада, Њемачка, Јужна Кореја, Италија, Малта, Аустрија, Француска, Грчка, Холандија, Велика Британија, Ческа, Пољска, Кина, Аустралија, Нови Зеланд, Португал, Шпанија, Словачка…

Петар Марић свира на инструментима марке Scandalli-Extreme, Hohner-Fun Flash, Roland-Fr8x чији је званични промотер.

 

                                         ПРОГРАМ

Једна цура мала – Naional Theme /арр. Петар Марић

Impasse – F. Angelis

La Valse Aux Margaux – Richard Galliano

Tango Pour Claude – Richard Galliano

Tico Tico – Zegna de Abreu / арр. Петар Марић

Titanic Theme – J Horner / арр. Петар Марић

Asturias – I. Albeniz / арр. Петар Марић

Saint Sava – Петар Марић

Revelation – S. Voitenko

Tango Tronic – Петар Марић

Чардаш – V. Monti / арр. Петар Марић

 

Share