Концерт Славен Балаћ (кларинет) и Ела Банковић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 15. фебруара 2018. године (четвртак) у 20.00 часова одржаће се концерт Славен Балаћ (кларинет) и Ела Банковић (клавир).
Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од петка, 09. фебруара 2018. године.

 

Б И О Г Р А Ф И Ј E

Славен Балаћ, рођен 03.априла 2003. године у Новом Саду, Република Србија. Син Мирјане и Слободана Балаћ, своје интересовање за музику показује већ у седмој години живота, када постаје ученик свог оца. Од тог момента свој таленат и интересовање за кларинет сматра својим позивом. Након те спознаје, родитељи одлучују да подреде своје умјетничке амбиције сину, подржавајући га у остваривању стратегијских циљева и оперативних перформанси које дефинишу извођачку дјелатност и развојне фазе сопственог музичког израза. Како би се што више посветио кларинету, испуњавајући личне стандарде и амбицију за постизањем успјеха у пољу умјетности, успјешно је спровео процес акцелерације у Основној школи “Жарко Зрењанин” и Средњој музичкој школи „Исидор Бајић“ у Новом Саду. Тренутно је ученик другог разреда Средње музичке школе „Исидор Бајић“ у класи професора Ђуре Пете.

Носилац је 26 првих награда и три назива лауреата, 8 других и двије треће награде у Србији, Француској, Италији, Македонији, Чешкој, Словенији, Румунији, Бјелорусији и Русији.

Похађао је семинар и Међународну радионицу за дувачке инструменте у Црној Гори код професора Софије Молчанове (Њемачка). На престижном Мc-Gill универзитету у Kанади похађао је мастерклас код професора Алана Дезаге-Монтреал (Kвебек), и професора Дејвида Kракаура (САД). Своја знања усавршавао је на часовима и мастеркласу код професора Ралф Маноа (Њемачка), Емил Вишенескуа и Хориа Думитрачеа (Румунија). Kао солиста наступао је испред гудачког оркестра Музичке школе “Исидор Бајић” из Новог Сада, Зрењанинског камерног оркестра и дувачког оркестра “Мурохалом” (Мађарска),  а као камерни музичар у концертној дворани Коларчеве задужбине и свечаној сали Београдске филхармоније. Стални је члан и солиста Филхармоније младих “Борислав Пашћан”. Имао је част да наступи у Палати Србија пред предсједником Србије и Патријархом Иринејом. Од маја 2017.године најмлађи је члан Удружења музичких уметника Србије. Поред ове највеће награде, Славену је, уз диплому ЛАУРЕАТ за 2017. годину, додијељена статуета БЕЛБРАНД НАГРАДА“ бјелоруске евроазијске економске уније из Минска. Награда је додијељена у селекцији младих музичара до 31 године старости. Члан је Интернационалне асоцијације за музичку едукацију „ISME“ (Аустралија).

До сада је имао преко 170 јавних наступа у Србији, Словенији, Црној Гори, БиХ, Македонији, Француској, Чешкој, Италији, Мађарској, Kанади, Русији, Бјелорусији и Румунији.

 

Ела Банковић, рођена је 1990. године у Kикинди (Република Србија). Дипломирала је клавир на Академији уметности Универзитета у Новом Саду у класи професорке  Биљане Горуновић, гдје је током мастер студија била ангажована као асистент – сарадник у настави на одсјеку за клавир.  Освајала је награде на такмичењима, фестивалима, и учествовала на радионицама и мастер курсевима код признатих педагога. Kонцертирала је у земљи и иностранству солистички, а највише као корепетитор и камерни музичар, и ускоро наставља специјалистичке студије камерног извођаштва на руској Академији музике „Гнесин“   у Москви.

 

П Р О Г Р А М

  1. X. Lefevre: Sonate No 7.
  2. Ј. Моuquet: Solo de Concours
  3. G. Donizetti: Studie fur Klarinette
  4. С. Божић: На Младу Недељу
  5. R. Boutry: En Blue et Rouge

********

  1. C. M. Weber: Premier Concerto en Fa mineur

 

Share