Солистички концерт џез пијанисте Васила Хаџиманова

У Концертној дворани Банског двора 04. децембра 2017. године (понедјељак) у 20.00 часова, Васил Хаџиманов одржаће први солистички клавирски концерт у каријери.

Цијена карте је 10 КМ, карте се могу купити на билетарници Банског двора од 28. новембра (уторак) у времену од 10.00 до 18.00 часова, осим недјељом, a резервисане карте се могу преузети до 04. децембра до 12.00 часова.
Концерт је дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора.

Backup_of_Vasil-plakat-web

ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ / клавијатуре, клавир
Василово класично музичко образовање започело је са његових 5 година у Музичкој школи Стеван Мокрањац, у Београду (проф. Љубинка Хаџи-Јованчић).

1991. године његово занимање за џез обезбједило му је пуну стипендију за учешће у Interlochen Arts Camp-u, два љета за редом, пруживши му прилику да учи и свира са џез великанима као што су: Milt Jackson, Curtis Fuller и Bayron Stripling између осталих.

1992. године се преселио у Бостон гдје  под пуном стипендијом, студира клавир и аранжман на Berklee College of Music. Дипломирао је 1995. године, а његови учитељи клавира били су Ray Santisi и Lazslo Gardony. У току студија на Berklee College – у наступао је са многим познатим Бостонским музичарима, као и са групом „Свети“ (Марко Ђорђевић и Бато Андонов), Leroy Jenkins-oм (у његовој реп опери “Funky Faust”) и са Paskal Bokar-ом, афро-поп бендом са којим је ишао и на америчку турнеју.

Септембра 1996. године, Васил се сели у Њу Јорк, гдје наставља да сарађује са неким од најбољих младих музичара. Истовремено ради као музички програмер у “TOMANDANDY” студију (аутори “Killing Zoe” и „Natural Born Killers“ soundtrack-a, продуценти Lou Reed, Leonard Cohen, Laurie Anderson).

Након годину дана проведених у Великој Јабуци, одлучује да се врати у Србију и оснује свој, ВАСИЛ ХАЏИМАНОВ БЕНД са којим је протеклих 15 година неуморно и са великим успјехом  наступао на концертима и џез фестивалима широм свијета.

Васил Хаџиманов Бенд је до сада објавио 6 албума, који су освојили бројне награде, а њихова музика проглашена је за умјетничка дјела од високог националног и културног значаја за Србију:

“11 разлога за…” (2001-Пгп Ртс)

“Кафанки“ (2003-Пгп Ртс)

“3 – Sega Mu e Majkata“ (2007-Пгп Ртс)

„Живота ми“ (2009-Пгп Ртс)

„Can You Dig It?“ (2013-Zmex, SRB (CD) i OverJazz Records, GER (DD))

“Alive“ специјални гост David Binney (2016-MoonJune Records, USA)

2011. године SJF Records издаје Василов први пиано трио CD, под називом „El Raval“, који је добио сјајне критике, како од публике, тако и од критичара.

Предаје од 2011-те на Музичкој академији у Штипу, Македонија, као гостујући професор и вођа одсјека за џез клавир.

Бави се едукативним радом приватно, као и на многобројним радионицама укључујући и интернационални пројекат Tutti у сарадњи са Норвешким Министарством културе.

2011. године постаје модератор и домаћин музичко-едукативног серијала на РТВ Војводина, под називом “М Лаб”, гдје су му гости многобројни еминентни музичари као што су David Binney, Бојан Зулфикарпашић, Која (Дисциплина Кичме), Зафир Хаџимаов, Тони Китановски и многи други.

Исте године почиње сарадњу са Бојаном Зулфикарпашићем. Њих двојица, као клавирски дуо, наступају у Београду, Новом Саду и Паризу, гдје наилазе на једногласно сјајне критике публике и критичара.

2016. годинеWorld Music  Асоцијација Србије и магазине Етноумље издају компилацијско CD издање поводом 25 година рада Васила Хаџиманова.

Награде:

2015 – награда Министарства културе и информисање и Министарста Иностраних послова – „Златна значка“ за допринос култури

2014 – награду „Повеља“ са стауетом Војин Малиша Драшкоци коју додељује  World Music Асоцијација Србије

2003 – на фестивалу Сунчане скале за најбољи инструментални албум, за албум „Кафанки“

2002 – за најбољи деби албум на Беовизији, за албум „11 разлога за…”

Васил је такође компоновао музику за игране и документарне филмове, као и серије, међу којима су:

„Београд – отићи или остати“ Горана Паскаљевића 2002. (Арте ТВ)

„Кад порастем бићу Кенгур“ Раше Андрића 2004.

„Кошаркаши“ Дејана Зечевића 2005. (Пропаганда/РТС)

„Ствар срца“ Мике Алексића 2006. (Stvar Srca Production/Living Pictures)

„Сестре“ Владе Паскаљевића 2011. (Monte Royal Pictures)

„Отворена врата“ Раше Андрића 2013. (Monte Royal Pictures)

Васил је  стални члан група:

– Трио Свети (Марко Ђорђевић и Бранко Тријић)

– Тони Китановски Трио

– Bace Quartet (Teodossi Spassov, Bachar Khalife и Aleksandar Petrov)

– Васил Хаџиманов пиано трио (са Мартин Ђаконовским и Алек Секуловским)

–  Csaba Toth Bagi Balkan Union

– Misko Plavi Trio

Васил је наступао и снимао са великим бројем музичара. Неки од њих су:

David Binney, Matt Garrison, Trilok Gurtu, Antonio Sanchez, George Garzone, David Gilmore, Reuben Rogers, Donny McCaslin, Tivon Pennicott, Adam Deutch, Marko Đorđević, Rodney Holmes, Chris Cheek, Danny Sadownick, Nigel Kennedy, Jeff Lockhart, Helge Andreas Norbaken, Finn Gutormsen, Fausto Becalossi, Rhani Krija, Bisera Veletanlić, Zafir Hadžimanov, Senka Veletanlić, Brankica Vasić Vasilisa, Toni Kitanovski, Duško Gojković, Jovan Pavlović and ”Bengalo“, Bato the Yugo, Stefan Milenković, Vlatko Stefanovski, Ayib Dieng, Paskal Bokar, “Ultranate”, Leroy Jenkins, Oscar Salas, Izzet Kizzil, Samir Kurtov, Koja (Disciplina Kičme), Bojan Z, Dušan Jeftović, Rambo Amadeus, Partibrejkersi, Bjesovi, Darkwood Dub, Sky Wikluh, Vojin Draškoci, Stjepko Gut, Lazar Tošić, Ljubiša Pavkoviđ, Dado Topić, Elvis Stanić, Rosen Zahariev, Hüsnü Şenlendirici, Gazmend Beriša…

Share