Ревија награђиваних студентских филмова

У Арт биoскoпу Банског двора 18. марта (четвртак) 2021. године у 19.00 часова биће одржана РЕВИЈА НАГРАЂИВАНИХ СТУДЕНТСКИХ ФИЛМОВА.

Овај догађај организован је у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањалуци.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети од четвртка (11. март) 2021. године на билетрници Банског двора, сваким даном осим недјељом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Због тренутне епидемилошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај ограничен је на 20 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Посјетиоци ће имати прилику да погледају пет филмова: анимирани филм СУЖАЊ (трајање: 8’43“) који је режирао Игор Ђурић, документарни филм КОРИЈЕНИ (трајање: 16′ 00“) у режији Стефана Томића, документарни филм ЗАШТО МАМА ВАЗДА ПЛАЧЕ (трајање 15’38“)  у режији Кармен Обрдаљ, као и кратки играни филм НИСАМ ОВДЈЕ (трајање: 21’25“) за који режију  потписује Сара Радусиновић и кратки играни филм ИЗА ПЛАНИНЕ (трајање: 22’18“) у режији Бошка Крљаша.

О ФИЛМОВИМА:

СУЖАЊ – анимирани филм, режија и анимација Игор Ђурић

О филму:

На осамљеном отоку појављује се непознати објект. Његов власник добива

моћ да му се испуне жеље. Али, уз велику цијену.

О аутору:

Игор  Ђурић је дипломирао на смјеру за анимирани филм на Академији умјетности у Бањалуци. Као самостални аниматор иилустратор учествовао на више пројеката у области анимираног и играног филма.

Филмографија:

„Сужањ“  краткианимирани филм, 2020 (режисер);

„Заједно„ краткианимирани филм, 2018 (корежисер)

„Реунион“ краткианимирани филм, 2017 (корежисер)

КОРИЈЕНИ – документарни филм, режија Срефан Томић

О филму:

Док одлазим код баке да јој помогнем да обере љешњаке, сјећања из дјетињства ме преплављују. Посао није тежак али мисли док радим јесу. Морам се суочити са траумама које ме прогањају и имати један посљедњи, искрен разговор, са драгом особом коју сам трагично изгубио.

О аутору:

Стефан Томић, студент је четврте године ФТВ Режије на Академији умјетности у Бањој Луци. До сада је снимио шест кратких играних филмова и један кратки документарни филм.  Креативни је аутор свих својих радова у погледу писања сценарија, развијања идеја, режирања и рада као директор фотографије. Примио је награду за најуспјешнијег студента треће године Драмског одсјека Академије умјетности у 2019. години.

Такође, 2019. године, учествовао је у пројекту под називом “Nature in frame” као члан медија тима. Пројекат је  ко-финансиран између Европске Уније и Erasmus+ програма, а пројекат се одржао у Сеути (Африка).  Освојио прву награду на конкурсу за најбољи сценарио Министарства просвјете и културе Републике Српске за филм „Кућа има рогове“, који би ускоро требало да доживи своју премијеру.

Филмографија:

„Ана“ , кратки играни филм, 2020

„Коријени“, кратки документарни филм,  2020

„Наш се дим вије ка небу“ кратки играни филм,  2019

„Дипломат“, кратка дијалошка сцена, 2019

„Тест“, кратка дијалошка сцена,  2018

„Зора“, кратки играни филм, 2018

„Штрудла“, кратки играни филм,  2017

„Кућа има рогове“, кратки играни филм

ЗАШТО МАМА ВАЗДА ПЛАЧЕ – документарни филм, режија Кармен Обрдаљ

О филму:

“Довољно ми је било мислити и дан и ноћ о теби.”

Филм прати Ену, која открива љубавна писма њених родитеља. Дописивање је трајало док су били раздвојени у рату, на најбезнаднијем мјесту на свијету – зараћеној Босни и Херцеговини. Ена се путовањем у Град из дјетињства; Пустоград присјећа скоро немогуће љубави њених родитеља. Када је почео рат у Мостару, Енини родитељи, брачни пар различитих националности склањају се од рата из Мостара у Пустоград гдје Енин отац бива одведен у заточеништво.

Ена и њена мајка остају изгубљене саме у свијету. Живе у стрепњи не знајући је ли њихова друга половица мртва или жива. Шест мјесеци након одласка Ениног оца, Ена и мајка добивају прво писмо. Писмо долази неадресирано, непознатим путевима. Тада почиње њихово размјењивање писама; пролазе мјесеци када се не чују, док Ена и мајка све вријеме стрепе за његовим животом.

Продукција: Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци

Глас:Фатима Казазић

Редитељ: Кармен Обрдаљ

Директор фотографије: Јана Вуковић

Монтажа: Александар Јурић

Композитор: Јосип Параџик

Превод: Иван Гранић

 

О ауторки:

Кармен Обрдаљ рођена је 1999. године у  Сплиту. Снимила је шест играних кратких филмова, један кратки документарни филм, те један спот. Њени филмови су приказивани на фестивалима као што су Visions du Reel, Motovun Филм Фестивал, Дукафест, Мостар Филм Фестивал, West Herzegovina Fest итд. Ауторица је свих својих снимљених филмова као редтељка и сценаристкиња.

На Мостар филм фестивалу 2019. године награђена је “наградом за најбољи студентски филм” за документарни филм “Зашто мама вазда плаче?” Исти документарни филм се нашао на фестивалу Visions du Reel у Мedia Library селекцији. Редован је студент Филмске и ТВ режије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Ради као асистент режије на серији “Хотел Балкан” у Босонога продукцији.  У својим филмовима бави се проблемима одрастања, љубави, дисфункционалних односа и сексуалности.

НИСАМ ОВДЈЕ – кратки играни, режија Сара Радусиновић

О филму:

Младој Селени прелазак из адолесценције у одраслост није нимало лак. Без новца и посла, она и даље живи с мајком у свом родном граду, а с бригама се носи на себи типичан, каотичан начин. Филм је у Сарајеву освојио Посебну награду жирија.

 О ауторки:

Сара Радусиновић рођена 20.09.1994. године у Бањалуци. Похађала средњу Умјетничку школу, коју завршава 2013. године у Бањалуци.  Године 2015.  уписује Академију Умјетности у Бањалуци, смјер Филмска и ТВ режија, на класи професора  Предрага Велиновића. Своју креативност  почиње испољавати ( изражавати ) од малена, кроз љубав према музици ( четири године гитаре у основној музичкој сколи ) фотографији, писању, тако да је одлука за упис на смјер Филмске и ТВ режије била обједињење свих њезиних љубави, а посебно љубави према филму, која се са годинама највише развила.

Прва потврда  њеном раду у току студија,  је  документарни филм “ Изгубљени град”, који је направила 2017. године и који је остварио запажене резултате на регионалним филмским фестивалима, као сто су СТИФФ,ОМЛАДИНСКИ ФИЛМ ФЕСТИВАЛ, ВИВА и СФФ. Године 2017.године, као једини представник студената филмске и тв  режије из Босне и Херцеговине одлази у Техеран, Иран, на филмски фестивал Фајр филм фестивал , у склопу којег је први пут организован Талент филм кампус са представницима студената филмске режије из цијелог свијета.

Њен филм “Нисам овђе” 2019.године на 25. Сарајево филм фестивалу осваја  Специјалну награду жирија у конкуренцији БиХ студентски филм. Исте године као студент четврте године волонтира на пројекту “Кости” те затим ради као секретарица режије и вођа статиста на серији “Хотел Балкан”.

ИЗА ПЛАНИНЕ – кратки играни, режија Бошко Крљаш

O филму:

Остати или отићи је актуелно питање, поготово на Балкану, а још чешће за вријеме рата. Надија и Милутин гаје идеју да је живот бајка,а не гола истина.

O аутору:

Бошко Крљаш рођен је 29.11.1996 у Сокоцу на Романији. Студент је четврте године Филмске режије на Академији умјетности у Бањој Луци у класи доцента Саше Хајдуковића и асистента Марка Шипке. До сада урадио три краткометражна играна и један документарни филм, од чега се издваја краткометражни филм “Иза планине“ који се приказао на Мотовун филм фестивалу  и Фестивалу Бањалучка љетна сцена. Радио  је на Алтернативној телевизији скоро читаву прву годину факултета. Као асистент режије учествовао на филму “Костакурта“ Саше Карановића, који је имао награде на Сарајево филм фестивалу и Кустендорфу. Такође, радио на преко 15 кратких студентских филмова као асистент режије. Режирао спотове за музичке групе, учествовао у раду преко 10 реклама и комерцијалних видеa и тако прошао кроз све филмске секторе. Ради као асистент режије на серији “Хотел Балкан“ и промотивни филм за град Загреб.

 

 

 

Share