Реализована набавка новог намјенског лифта за особе са инвалидитетом и ријешен дугогодишњи проблем доступности културним садржајима Банског двора

Поштовани посјетиоци и пријатељи Банског двора,

као и што смо најавили почетком новембра мјесеца прошле године, захваљјујући подршци Кабинета Предсједника Републике Српске, са великим задовољством обавјештавамо јавност  да је установа спровела све неопходне процедуре и реализовала набавку новог намјенског лифта за особе са инвалидитетом, са којим ће бити ријешен дугогодишњи проблем приступачности културним садржајима особа са инвалидитетом у нашој установи.

Нови намјенски лифт за особе са инвалидитетом постављен је на бочном улазу,  на којем је је инсталиран и посебан интерфон тако да најава особа са инвалидитетом више није неопходна. Набавком новог лифта за особе са инвалидитетом ријешава се деценијски проблем и знатно се олакшава приступ ове категорије наших суграђана догађајима у Концертној дворани, Малом изложбеном салону и Вијећници Банског двора, гдје се и одвија  више од  деведесет посто културних догађаја наше установе

Набавка новог намјенског лифта резултат је заједничке иницијативе  ЈУ „Бански двор –Културни центар“ и седам репрезентативних удружења особа са инвалидитетом и потешкоћама у развоју – Хуманитарна организација „Партнер“,  „Градски одбор удружења инвалида Бања Лука“, Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама „Дајте нам шансу – Звјездице“, Градска организација ампутираца „Удас“ Бања Лука, Координациони одбор инвалидских организација Републике Српске, Удружење омладине са инвалидитетом „Инфопарт“ Бања Лука и Удружење „Твоја ријеч“.

       Набавка лифта  у потпуности  је реализована захваљујући донаторским средствима Кабинета Предсједника Републике Српске коме се још једном захваљујемо на свесрдној подршци и разумијевању у рјешавању овог значајног питања за нашу установу.

-Лифт који је донедавно био у употреби био је стар више од тридесет година, те су била потребна два сата монтаже да се он уопште стави у функцију, те два сата демонтаже након што се заврши конкретан догађај јер је био такве конструкције да се улазна врата Банског двора нису могла затворити док је лифт монтиран. Због ове чињенице установа је годинама била у  веома непријатној ситуацији јер су се  особе са инвалидитетом   увијек морале  најавити дан раније уколико желе посјетити неки догађај у Банском двору, како би се лифт благовремено монтирао до почетка догађаја – подсјетио је директор Банског двора Младен Матовић.

-Пуштање,  у рад лифта за особе са инвалидитетом је историјски дан не само само за особе за инвалидитетом већ и за Бански двор.  Лифт са рампом могу да користе и мајке са малом дјецом као и слабо покретне особе. Значи, особама са инвалидитетом је од данашњег дана омогућен нормалан приступ свим дешавањима у Банском двору у Концертној дворани, Малом изложбеном салону и Вијећници. Морам да напоменем да на улазним вратима сада постоји звоно, те више није потребна било каква најава. Као што смо се данас могли и увјерити, лифт је у потпуности функционалнан и као  иницијатор набавке лифта срећан сам што се успјело у тој намјери. Посебну захвалност упућујем Кабинету Предсједника Републике Српске и доскорашњој предсједници Жељки Цвијановић која је исказала пуно разумијевање и подршку, те директору Банског двора Младену Матовићу и удружењима која су подржала моју иницијативу. На овоме смо упорно радили годинама и успјели смо. Настављамо даље са рјешавањем приступачности у нашем граду за особе са инвалидитетом – казао је Иво Матошевић из Хуманитарне организације „Партнер“ који је и представник седам  удружења особа са инвалидитетом Града Бањалука.

Share