Изложба КОРИЈЕНИ академског сликара ПЕТРА ВИДАКОВИЋА

Изложба КОРИЈЕНИ академског сликара ПЕТРА ВИДАКОВИЋА, добитника Плакете Банског двора за 2022. годину, смјер Сликарство у класи професорице Јелене Каришик биће отворена у Малом изложбеном салону Банског двора 22.јуна (четвртак) 2023. године у 20. часова.

„Коријени представљају серију радова Петра Видаковића у медију сликарства. Радови су настали у периоду завршне године Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци до данас. Своје слике гради цртежном који посједује првобитну и снажну енергију рада у природи стварајући и будећи све оне осјећаје који нам помажу да се занесемо бојом и потезом. Своје Коријене гради уљем и платном, стварајући снажне контрасте. Настоји да нам пренесе језик природе потезима свог бића. Петар Видаковић је све слободнији. Природа све више прича.

Петар Видаковић свој тематски приступ оснажује од самог почетка умјетничке праксе, којој остаје досљедан дајући јој сваким дјелом још већи осјећај слободе. Наилазимо на искрену потребу за стваралаштвом, коју гради свјесно и самокритично. Истраживање идентитета и сопствених вриједности кроз тешку равницу приказује нам кроз еклектични, интензивни колорит, који нам, посматрајући га, буди врућину и зној. Зној живота на селу, сваке ливаде, дрвета и свега онога што нам оставише дједови и мајке. Разиграни осјећај слободе, као онда када останемо сами код куће, па нам припадне читав свијет.

Читав свијет је израз који блиско описује умјетникову дубоку повезаност са природом и потребу да заједно са њом гради свако своје умјетничко дјело. Од цртежа до слике као дијете свега онога што га окружује. У јарким ливадама и топлим листовима. Истим интензитетом као када нам трње остане у прстима, истом њежношћу као када га пронађемо и васкрсењем када га извадимо. Више трња, више слободе. Нигдје толико живота него када се прислониш влажној земљи. Свима пјесме и мало зноја!“

Исидора Бранковић

Петар Видаковић је рођен 1999. године у Бијељини, гдје је 2016. завршио школу иконописа „Одигитрија“. Од 2018. је члан Удружења ликовних умјетника „Свети Лука“ у Бијељини. Дипломирао је 2022. године на смјеру Сликарство у класи професорице Јелене Каришик на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Самосталне изложбе:

2020. „Врисак равнице“ у Изложбеном салону Народне скупштине Републике Српске у Бањој Луци.

2022. „Рађа и прождире“ у Изложбеном салону Културног центра УДАС.

2022. „Коријени“ Градска галерија Центра за културу „Семберија“.

Колективне изложбе:

2021. „Одрази“ изложба слика студената четврте године сликарства поводом 46. година Универзитета у Бањој Луци.

2022. „14. Бијељински умјетнички салон“ Градска галерија Центра за културу „Семберија“.

2023. „27. изложба икона“ .Галерија Културног центра Шабац.

2023. „Беч Бијељина“ Градска галерија Центра за културу „Семберија“.

Награде:

2019. Надрада Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци за најбољу студију-цртеж.

2021. Награда Културног центра УДАС у склопу завршне изложбе студената Студијског програма Ликовне умјетности.

2022. Плакета Културног центра Бански двор из области сликарства.

Share