Промоција збирке поезије „Од точка до ракете“, аутора Маријана Бенеша

У Вијећници Банског двора 24. марта 2014. године (понедјељак) у 19,00 часова одржаће се промоција збирке поезије“Од точка до ракете“, аутора Маријана Бенеша.
Учествују: Миограг Јакшић,Стевка Козић-Прерадовић,Ранко Прерадовић, Миладин Берић,Енеа Хотић, Слободан Боцо Бајић, Вид Вицко Вукелић, Дарко Томић и Ансамбл „Дукас,“ у сарадњи с књижевном заједницом „Васо Пелагић“ и поетским кругом „Стиховница“ из Бањалуке.

Marijanov-plakat-4

 ***

Маријан Бенеш је рођен 11.06.1951. године у Београду. Родитељи, Јосип и Марија су били наставници. Отац , наставник  музике, утицао је на то да Маријан научи  да свира клавир и виолину, тако да је за будућег боксера добио мало необично образовање. Дјетињство је  је провео у Тузли. Животни пут му је кренуо боксерским,  за њега неочекиваним стазама, када је као десетогодишњак ушао у ринг и побиједио супарника који је имао осамнаест година. Са шеснаест година Маријан потписује уговор за Славију, боксерски клуб из Бањалуке, гдје је и остаје .

Током своје аматерске каријере, Бенеш је освојио девет наслова првака Босне и Херцеговине, четири наслова првака Југославије и небројен број ревијалних титула.

На Европском аматерском првенству у боксу,одржаном 1973. године у Београду, освојио је титулу шампиона Европе у лако-велтер категорији. Те године је проглашен за спортисту године у избору листа дневног спротског листа „Спорт“. Убрзо после овог успјеха Бенеш се разболио од хепатитиса, међутим за њега то није значио крај боксерске каријере. Изузетно тврдоглав и привржен боксу, одлучио се за наставак своје боксерске каријере. Учествовао је наОлимпијским играма 1976. у МонтреалуКанада али је испао послије друге рунде такмичења.

У професионалце је прешао 1977. године и веома брзо стигао у сам врх европског професионалног бокса. У свом граду,Бањалуци, је 17. маја 1979. године освојио титулу професионалног Европског шампиона у ЕБУ верзији, нокаутиравши свог противника, боксера из Француске, Жиберта Коена, у четвртој рунди.. Титулу професионалног првака је успјешно одбранио четири пута и на крају ју је изгубио на поене 1980. године од ВБА шампиона Ајуб Калуле у мечу који је одржан у Данској.

Тешка повреда ока је успјела оно што жутица није могла..Окончала је Бенешову боксерску каријеру. Не зна се тачно из ког меча је ова повреда произашла, по некима1983. године у мечу против Луиса Минчила, по другима Бенеш је ову повреду вукао још од 1979. године, од борбе против Сандија Тореса у Зеници. Током своје каријере, Бенеш је имао укупно 39 професионалних мечева, од којих је у 32 побиједио (21 меч нокаутом) а шест је изгубио (три нокаутом) и један меч је боксовао неријешено. Укупно је одбоксовао 233 професионалне рунде.

Бенеш се повукао из бокса 1983. године .

 „Маријан Бенеш је био велики спортиста.Шампион.Непобједиви шампион у боксу, том спорту, кога зову „племенита вјештина“.У својој каријери освојио је велики број медаља и трофеја и словио за узорног спортисту.

Данас Маријан Бенеш пише пјесме за дјецу и за одрасле.

Књига коју држите у рукама, „Од точка до ракете “, његова је прва књига, коју несебично поклања свој дјеци свијета и свим родитељима, било које расе да су ,боје коже , нације или вјероисповијести.Превозна средства о којима пјесник пјева у овој књизи, свакоме , у цијелом свијету доносе исте радости, муке и дилеме.

Испред издавачке куће „Арте“из Београда могу да поручим , свој дјеци и свим родитењима , да ћемо се и послије прочитане ове књиге дружити и даље са пјесником Маријаном Бенешом и са његовим новим издањима.Ускоро слиједе пјесме о храни.

Драга дјецо и драги родитељи , уживајте у пјесмама њежног боксерског аса.“

Миодраг Јакшић главни и одговорни уредник „Арте“

Share