Промоција новог броја часописа „Књижевник“

У Вијећници Банског двора 01. октобра 2014. године (сриједа) у 19,00 часова биће промовисан нови двоброј 35-36 часописа „Књижевник“

 

***

plakat2aaaa РИЈЕЧНИК посебних, изабраних ријечи! Тако би се могла назвати ова свеска ”Књижевника”, који читаоцу нуди нова искушења у ријечима и њиховим тајанственим значењима! Свака је ријеч замка испод које стоји —семантички и симболички ”динамит”; смисао и вокација нове ријечи које се мријесте, плоде у читаочевој машти и имагинацији. Оне се проналазе у старим згариштима једнако као у мануфактурама снова. На пладњу књижевне творевине читаоцу нудимо сабесједничке домислице у – Губавој књизи! Шамуел Јосеф Агнон, писац из Израела, „заувијек“ је створио неуништиву књигу „губавих и слијепих“. Читаоце даривамо несвакидашњом ”језичком посластицом” – поетиконом Еве Липске, пољске поетесе европског и свјетског стваралачког реномеа! Посебну „метереоло-гију ријечи“, које су промјењљива годишња предодређења, у лабараторији под највишим медита-тивним напоном, кулминира у звучним и видним пољи-ма Еве Липске. О њој, уз образложење жирија, читаћете у посебном темату овог броја часописа. Књига њених изабраних пјесама “Туристи ријечи“ је посебан дар читаоцима. И други, изванредни текстови, поезија, приче, есеји и огледни наших сарадника су „мисаона терапија“ за наше читаоце.

(З. Кецман)

***

Жири Награде за поезију ЕВРОПСКИ АТЛАС ЛИРИКЕ, у саставу: Александра Чворовић, пјесник, приповедач, књижевни критичар и професор књижевности; Јовица Аћин, прозни писац, есејиста и књижевни преводилац; Миленко Стојичић, пјесник, прозни  писац и књижевни критичар; Здравко Кецман, пјесник, прозни писац, књижевни критичар и преводилац; Тања Крагујевић, пјесник и есејиста, председница Жирија —20. августа 2014. године, једногласно је одлучио да ово признање,  које  по  први пут додјељује издавачка кућа и асоцијација књижевних преводилаца „Кућа поезије“ из Бања Луке, припадне пољској песникињи ЕВИ ЛИПСКОЈ, ЗА ЊЕНО ЦЕЛОКУПНО ДЈЕЛО.

 

 

ЕВА ЛИПСКА, ПЕСНИК САДАШЊОСТИ
И БУДУЋНОСТИ ПАМЋЕЊА

 

Новоустановљена награда, коју озваничујемо овом одлуком, свој књижевни профил, смисао  и вредносни хоризонт не може назначити уверљивије но именом и делом првог свог добитника – песника пуне зрелости и уједно, пуне опредељености за стваралачку отвореност, храброст и инвентивност у читању и поетском тумачењу савременог света —Еве Липске.

Стваралачка енергија и одважност, која од шездесетих година прошлог века прати поетско стваралаштво Еве Липске (Краков, 1945) маштовитог и неконвенционалног аутора бројних фељтона, драма, текстова за рок групе, за краковски кабаре Подрумом код овнова, данас пак аутора бројних поетских књига те и једног романа —у свим жанровским перформансама указује на песника раскошне вербалне и стилске палете и носиоца смелог лирског подухвата.

… Поезија Еве Липска данас је најпровокативније наслеђе модерне пољске поезије, али и она интригантност истина које се крију испод атласа света, испод коже писма. Њене су песме стога, у самом фокусу савремене светске лирике, већ осигуране у трезорима временских антологија.

Липска je једна од најмаркантнијих стваралачких и интелектуалних фигура Европе. Била је, подсетимо, значајни актер друштвених и културних промена у Пољској, током читавих деценија, уредник часописаПисмо,уредник поезије у краковској Књижевној издавачкој кући, као и у редакцијама часописа за културу. Постала је члан Пољског Пена 1978, један је од оснивача Пољског књижевног друштва 1989, члан Пољске академије уметности у Кракову; читаву деценију директор Пољског културног центра у Бечу и аташе за културу Амбасаде Републике Пољске.

Данас, гост је многих земаља и фестивала поезије, превођена на тридесетак језика, награђена најпрестижнијим пољским и светским књижевним наградама, кандидат за Нобелову награду.

Наша културна јавност у Липској види драгог госта и пријатеља, чији поетски рад има  привилегију да годинама прати  —почевши од првог представљања у антологији Савремена пољска поезија Петра Вујичића (1985), а посебно, захваљујући вишегодишњем прегнућу Бисерке Рајчић, увидом у готово сваку нову књигу ове песникиње, која нам у преводу доспева у најкраћем могућем року.

Ева Липска, први добитник награде ЕВРОПСКИ АТАЛАС ЛИРИКЕ, близак је нашем разумевању савременог песништва и света, и непрекидно је нов читалачки  изазов.

Она је добитник, који чини част дародавцу ове награде, као што њено дело чини радост откровења поетске модерности и одважности читалачкој публици света, али и ових простора.

(фрагмент)

 

23.август 2014.

Председница Жирија награде
Европски атлас лирике
Тања Крагујевић

Share