Промоција књиге „Верност и вера“ и отварање изложбе „Одликовања православних и дохалкидонских цркава“

У Вијећници Банског двора 14. фебруара (петак) 2020. године у 19:00 часова одржаће се промоција књиге „Верност и вера“  аутора Драгомира Ацовића, док ће у исто вријеме у Малом изложбеном салону бити отворена изложба „Одликовања православних и дохалкидонских цркава“, такође аутора Драгомира Ацовића.

Догађај организује Издавачка кућа „Студио Бечкерек“ и Хералдички клуб Београд. О књизи ће говорити Дуга Радованов (издавач), Стеван Мићић (архитекта) и аутор.

 

 

 

„ФотомонографијаВерност и Вераје прва која се бави темом институције јавних црквених одликовања на нивоу свеукупне православне Цркве и дохалкидонских заједница. До Постоје само дела која се баве уском проблематиком појединих аутокефалних цркава (као што је Руска, Александријска, Јерусалимска и Јерменска). Бројне информације су анализиране онолико колико је то било могуће, јер се у великом броју случајева официјелни подаци налазе у несређеном, неажурираном, па и хаотичном или конфузном стању, и на то је јасно скренута пажња читаоцима. Текст је концизан колико је то могло бити постигнуто, уз велики број фуснота које дају ближе информације, тумачења и разјашњења, пре свега усмерена на објашњење о идентитету, делу и прослављењу светитеља по којима су одликовања добила називе или су им посвећена.

Дело је подељено на неколико целина. Први дио се бави теоријским и организационо-правним проблемима конципирања, оснивања, праксе и последица постојања јавних црквених признања. Други део се бави одликовањима канонских православних цркава, према хијерархијском редоследу код нас важећег диптиха, укључиво канонски признате и делатне форме аутономних целина и егзархата аутокефалних цркава, односно епархијских институција унутар њих. Трећи део се бави дохалкидонским црквама, у које је укључена и доефеска Источна (Асирска) црква са јасном назнаком њеног посебног канонског статуса“.

 

Дуга Радованов, издавач

 

 

ИзложбаОдликовања православних и дохалкидонских цркава се састоји од сегмената који прате сљедећи организациони концепт:

 

  1. Општи информативни део, који се односи на феномен јавних признања за лаике и клирике у канонским православним црквама и главним црквама дохалкидонске групе, укључиво и несторијанску Цркву Истока. Приказује се организациони модел поменутих цркава, основни разлози за увођење, историјат и развој црквених признања, посебне карактеристике црквеног поимања карактера опште заслуге и нормативни статус црквених одликовања у цркви и изван ње.
  2. Појединачни приказ црквених одликовања помесних православних цркава, по диптиху који примењује Српска Православна црква.
  3. Појединачни приказ црквених одликовања православних мијафизитских цркава.
Share