Промоција књиге „Птице од вунице“ пјесника Горана Вуковића

У Вијећници Банског двора 13. маја 2013. године (понедјељак) у 19,00 часова одржаће се промоција књиге „Птице од вунице“ пјесника Горана Вуковића.

***

БИОГРАФИЈА

Горан Вуковић рођен је у Прњавору (Република Српска) 6.9.1974.године, гдје је завршио основну и средњу школу. Писањем се бави од ђачких дана  а по опредјељењу је дјечији пјесник. Поред тога пише родољубиву, социјалну, шаљиву поезију и афоризме.Имао је и једну самосталну изложбу ликовних остварења. Награђиван је за поезију и сатиру на неколико књижевних конкурсаи то:
1. мјесто и награда ’’Прљача 2007’’ Дервента, на конкурсу за избор најљепше пјесме посвећене љепотама вода,
1. мјесто и награда ’’Вучијак 2011’’ у Прњавору, за родољубиву поезију, ’’Кључ Добор града’’ Модрича 2011. године за књигу ’’Пречицом до сунца’’, по избору слушалаца Радио Модриче,
3. мјесто за сатиру на вечери сатиричне поезије ’’Смејада 2011’’ –Бански двор.
Похвала ’’Љубостињска розета’’- Трстеник (Србија), за родољубиву поезију.

Објавио три збирке поезије, од којих су двије за дјецу.

’’Чаробне сузе’’ – 2000. године ’’Пречицом до сунца’’ – 2007. године и ’’Птице од вунице 2012. године.

***

                                     СТРУЧНА ОЦЈЕНА (РЕЦЕНЗИЈА) РУКОПИСА
                  ПТИЦЕ ОД ВУНИЦЕ АУТОРА ГОРАНА ВУКОВИЋА

                                                                                (извод из рецензије)

         Пјесме у Вуковићевој збирци Птице од вунице су врло различите тематике па су разврстане у пет тематских цјелина. Прву чини циклус У чудесном зоо-свијету којим се пјесник представља као истински заљубљеник појединих врста фауне. И сами наслови пјесама у томе циклусу: “Чапља и жабе“, “Голуб, шева, вуга“, “Голуб“, “Гуска“, “Квочка и јеж“, “Мрав и кос“,  “Пачија колона“, “Рода Бода“, “Рода и ласта“, “Шева“, “Сова и маца“, “Пас и мачак“ о пјесниковој опсједнутости  зоо-тематиком. Љубав према животињама пјесник је исказао топлим, дјеци блиским ријечима, и открио им низ тајни о томе чудесном свијету.

***

Због изражене способности опажања појава и збивања у стварности који су блиски дјечијем уму и срцу и њиховог успјешног трансформисања у лепршаве стихове и због присуства ведрине и хумора у већини пјесама уврштених у збирку  Птице од вунице, наведени рукопис Горана Вуковића са задовољством препоручујем издавачу да га, објављивањем, учини доступним широј јавности.

                                                                                                                              РЕЦЕНЗЕНТ:                                                                                                           проф. др. ЦвијетинРистановић

***

ЗДРАВ ХУМОР И ЗАНИМЉИВА ПРИЧА
(Над збирком пјесама за дјецу Птице од вунице Горана Вуковића)

 Љубивоје Ршумовић сматра да свака добра пјесма за дјецу мора да има макар мало хумора и наративну подлогу, причу бар у назнакама. Ако је тако, а Ршуму треба вјеровати јер за ову тврдњу потврду налазимо у његовим пјесмама високе умјетничке вриједности, онда Горан Вуковић тежи да пише добру поезију за најмлађе и, углавном, успијева у томе. 

Његове пјесме су, поред осталог, проткане здравим хумором, примјереним дјечјем менталном склопу и свака од њих је, на свој посебан начин, занимљива, могло би се чак рећи провокативна причица.

                                                                                        (извод из рецензије Ранка Павловића)

 

Share