Промоција романа ПРОГОН аутора ВЕЛИБОРА ШИПОВЦА

У Вијећници Банског двора 7. јула (сриједа) у 19.00 часова одржаће се промоција романа ПРОГОН аутора Велибора Шиповца.

Учествују: свештеник Александар Павичар,историчар Жељко Вујадиновић и аутор.

Роман „Прогон“  Велибора Шиповца је  објављен у издању АС издаваштва Зворник и СПКД Просвјета.

Радња романа се одвија у различитим временским перодима и тиче се прогона хришћана и Цркве кроз вијекове, од Христа до данас. Први дио се веже за римски период и владавину цара Деција Трајана, у чије вријеме су били сурови прогони хришћана. Други дио је о послијекосовском периоду, трећи дио о периоду послије Другог свјетског рата, а четврти дио је, укратко, садашње вријеме са обиљежјима доласка посљедњих времена.

Сви дијелови романа осим првог су везани за наше, српско, поднебље. Рецензију су написали протојереј-ставрофор, из Никшића, Драган Крушић. Он је био судионик прогона, чак и затвореник, у Црној Гори. Поред њега, са стручног аспекта своју ријеч је дао Жељко Вујадиновић, универзитетски професор историје из Бања Луке.  Књига је јауторов шеснаести наслов. Његов књижевни опус садржи романе, збирке поезије и монографије.

Поједини наслови су доживјели и више издања. Члан  је Удружења књижевника Републике Српске и Удружења књижевника Србије, добитник многих признања, а радови су му објављивани у зборницима, часописима и интернет порталима. Поезија му је превођена на руски језик, а о књигама су писали и говорили многи истакнути књижевници и академици.

Share