Промоција књиге „Надрастање“ аутора Александре Чворовић

У Вијећници Банског двора 26. новембра 2013. године (уторак) у 19,00 часова одржаће се промоција књиге „Надрастање“ аутора Александре Чворовић (Бања Лука).
Учествују: Татјана Бијелић, Здравко Кецман и аутор

plakat-1

 

 

Рецензија за пјесничку збирку  „Надрастање“

Поетска збирка „Надрастање“ представља снажну синергију оног што је идејно и језички грађено и уобличено кроз ауторкине четири већ објављене књиге. Осим стилске уједначености и препознатљивости једног од најаутентичнијих пјесничких гласова с наших простора, ова књига указује на свјеже одабране путеве и трансформације људског бића, без обзира да ли се ради о мушкарцима или женама, чиме се отвара димензија полно-родне освијешћености. Унутрашње трансформације такође су попраћене просторима у више димензија у које ауторка поставља своје протагонисте и протагонисткиње. Они се уобличују или враћају у везвремена митска тијела, или стварају нова, савремена отјеловљења људске јединке, или „креатора илузије,“ као што пише у наслову једне од уврштених пјесама. Најинтензивнију, пулсирајућу нит која се уочава у овој још необјављеној, али у пјесничким круговима нестрпљиво ишчекиваној књизи,  карактерише крик за слободом унутар властитог простора. Ауторка у многим пјесмама преиспитује границе пјесничког субјекта – наглашену индивидуалност, одностно потенцијалну себичност, као и самозадовољност субјекта наспрам широких пространстава неомеђеног дјеловања, гдје удисање слободе представља главну претпоставку људске, односно женске креативности.

Женска креативност је оно што у поезији ове пјесникиње добија све јаснији, дефинисанији облик. Из наведене синтагме пјеснички глас комбинује апстрактно и конкретно, односно, креативни процес женског бића као пандан креативном процесу мушког бића, те свакодневне, приземне, овоземне односе између мушкараца и жена, посебно у ситуацијама кад их вежу стеге друштвено нормираних институција, као што су брак или системско непрепознавање неминовности индивидуације духовног развоја жене.

Човјек, Простор и Жена представљају три циклуса ове ауторски зреле и изразито садржајне збирке, и сваки од њих помиче границе размишљања о појму заробљености и слободе. Циклусом Жена наставља се пјесничко-културолошко обрађивање матрилинијских односа које је започето у претходним књигама. Пјесникиња се овог пута обраћа кћерки, али и остављеним, пригушеним и напаћеним женама које „сањају о слободи“. Пјесникиња с лакоћом демистификује слојевиту мистерију жене, представљајући тзв. други пол као спој семиотичих енергија и натуралистичких детаља свакодневнице, односно везу из које жена излази оснажена и подржана снажним сликама које комбинују несвјесне, митолошке и савремене, практичне визије. Овако омоћала, жена бива смјештена је у урбано-духовни, енергетски простор који се шири и ослобађа до степена етеричности.

Пјесничка збирка „Надрастање“ такође доноси низ свјетских актуелности умотаних у рухо поезије која с појачаном објективношћу преиспитује своју улогу у савременом човјечанству и његовим све израженијим деструктивним поривима. Она стога садржи и прегршт визионарских стихова, поред којих би ваљало застати и преиспитати одређене поставке које су се подразумијевале, али не и његовале.

Због несумњивог квалитета и значаја ове пјесничке збирке, са великим задовољством предлажем да се њено објављивање финансијски подржи на конкурсу за нове рукописе Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

Др Татјана Бијелић

***

Кратка био-библиографија:

Александра Чворовић,рођена 10.фебруара 1976. године ,у Бањој Луци.Завршила је књижевност на Филозофском факултету у истом граду. Магистрирала на Филолошком факултету у Београду,одсјек за библиотекарство и информатику.Радила је као новинар,сарадник,извршни уредник и члан редакција многобројних књижевних часописа (Путеви.Књижевник,Diwan,Албум…….) .  Превођена је на енглески,њемачки,пољски,дански и словачки језик.

Учесник је бројних књижевних вечери и фестивала у Босни и Херцеговини ,Србији,Црној Гори,Словенији ,Холандији и Данској.Члан је Удружења књижевника РС и Друштва писаца БиХ.Ради као библиотекар –информатор и координатор за Дјечију библиотеку Борик у Народној и универзитетској библиотеци РС. Објављује научне и стручне  радове из области књижевности , културе и библиотекарства.Води радионице креативног писања за дјецу.Уврштена је у многе зборнике и антологије.Поезија и проза јој је више пута награђивана.

До сада је објавила следеће самосталне књиге:

Шапат глинених дивова ,Глас српски  Бања Лука 2000.године/награда Љупко Рачић за најбољу прву књигу/

Анђео под  креветом ,КОВ Вршац 2002.године/награда Министарства за науку и културу   РС /

-Монолог у шољи кафе, ЈУ Јавна библиотека Алија Исаковић,Градачац ,

2006.године /награђена на Градачачким књижевним сусретима као најбоља књига-прича/

Цвијет на капији сна, Завод за уџбенике и наставна средства ,Источно Сарајево 2007.године.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share