Концерт Јелице Глигоријевић, клавир

У Концертној дворани Банског двора 22. новембра 2013. године (петак) у 20,00 часова одржаће се концерт Јелице Глигоријевић, клавир (Београд).

***

Untitled-1Јелица Глигоријевић је рођена у Београду, гдjе завршава основне студије и магистратуру на Факултету музичке уметности у класи проф. Мирјане Шуице-Бабић. Дуги низ година живи и усавршава се у Кијеву (Украјина) на Конзерваторијуму Чајковски,  и у Москви, на истоименом Конзерваторијуму код истакнутих педагога А. М. Снегирјова и М. И. Лермана. За вријеме школовања освојила је четири прве награде на републичким и савезним такмичењима.

Вишедеценијска концертна активност Јелице Глигоријевић обухвата бројне солистичке наступе, као и концерте у камерним саставима широм бивше Југославије, Москви, Лавову, Кијеву, Харкову, Минску, Дњепропетровску… Снимала је за београдске и кијевске радио  и ТВ станице. Члан је УМУС-а од 2002. године.

Последњих година обимни пијанистички репертоар уобличава у тематске концерте: Медитеранска нота, Моцарт – од деветогодишњака до зреле младости… наступајући у салама Скупштине града Београда, КНУ, КЦБ – галерија Артгет, САНУ. У оквиру поменутих пројеката, између осталих, извела је премијерно занчајна и обимна дјела српске савремене музике (Српска савремена клавирска музика) као што су интегрално извођење Звона оп 5 Властимира Трајковића, Византијски мозаик у 9 слика Светислава Божића, Ноћ над Студеницом – мозаик за Јелицу Милане Стојадиновић – Милић.

Упоредо се бави педагогијом. Од 1990-1992. године  била је запослена као професор клавира у мађународној школи „ Music and movement “ у Москви, а затим до 2003. године била је запослена у Музичкој школи „Мокрањац“, а од 2003. године  до данас ради на Факултету музичке уметности у Београду на Катедри за клавир, у звању ванредног професора.

У 2013. године Јелица Глигоријевић одржаће солстичке концерте у бројним салама широм Србије и Републике Српске поводом обиљежавања 30-годишњице умјетничког рада.

                                                                        ПРОГРАМ

 

В.А.Моцарт– Фантазија  d-moll, KV 397

В.А.Моцарт – 10 Варијација на тему Глука  KV 455

М. Musorgski – Слике са Изложбе:
– Променада
– Гном
– Стари замак
– Променада
– Тилријски врт  (Свађа деце после игре)
-Бидло
-Променада
-Балет неизлеглих пилића
-Два Јевреја, богати и сиромашни
-Променада
– Лимож –Пијаца (Велика новост)
– Катакомбе (Римска гробница)
– Са мртвима на мртвом језику
-Колиба на пилећим ногама (Баба Јага)
–  У престоном граду Кијеву – Врата витезова

 


Share