Промоција књиге „Моја животна оријентација – поглед на изградњу слободног демократског стваралачког друштва“

У Вијећници Банског двора 11. јуна 2015. године (четвртак) у 19,00 часова биће одржана промоција књиге „Моја животна оријентација – поглед на изградњу слободног демократског стваралачког друштва“ аутора Славка Шкрбића.
Учесници:
– Јован Бабић, књижевник
– Проф.др Даница Берберовић рецензент
– Доц. др Зоран Бабић
– Проф. др Славко Шкрбић, аутор
– Боро Лубурић, уредник

Plakat

***

БИОГРАФИЈА

Славко Шкрбић рођен је 15. априла 1927. године у Хотковцима, општина Гламоч.Завршио је нижу гимназију у Сарајеву, средњу економску школу у Бањалуци, студије економије у Београду, магистрирао у Скопљу, а докторирао у области макроекономије у Београду.Учесник је НОР-а.

Радио је најодговорније послове у Гламочу, у шумарству и дрвној индустрији, руководству КПЈ, Скупштини општине Гламоч и Пољопривредном добру.Водио је Завод за план Савеза и Сектор за економику и организацију предузећа „Јелшинград у Бањалуци“.У Сарајеву, до краја радног вијека, радио је на студијско- аналитичким и планским пословима у Заводу за план, у Предсједништву као  и у Привредној комори Републике Босне и Херцеговине.

slika

С намјером да допринесе успјесима на одговарајућим пословима и напретку друштва, објавио је књиге: „Расподјела средстава за личне доходке у Oур-у“,(„Свјетлост“, Сарајево 1980.),“Самоуправно планирање“(“,(„Свјетлост“, Сарајево 1984.), „Коријени трагедије у БиХ“(„Источник- Центар прес“, Нови Сад 1996),“Конвергација , демократија и економија“, („Свјетлост“, Сарајево 2002.),“Шкрбићи о поријеклу, досељавању, животу и расељавању“(„Прометеј“, Нови Сад 2007), затим чланке у зборницима радова: „Самоуправно планирање у ОУР и СИЗ друштвених дјелатности“(Новинска организација“ Службени лист СРБИХ2 , Сарајево 1979.) и „Вриједности НОР-а поруке за будућност“(„Свјетлост“, Сарајево 2009.),као и десетине чланака у листовима и часописима у Сарајеву, Београду и Загребу од 1963.

За допринос успјесима у војсци и раду и цивилству одликован је са више ратних одликовања и признања.

***

Из рецензије

„Свестраним емпиријским истраживањем друштвено-економских процеса и фаза у развоју Југославије од II  свјетског рата до њеног распада, те узрока и посљедица ратних збивања, аутор пројектује основне услове за развој слободног, демоктарског и стваралачког друшва, дефинишући притом његове циљеве, битне субјективне чиниоце за остваривање тих циљева , те правила и карактеристике дјеловања субјективних чинилаца друштва.Код пројектовања основних услова за свестрани развој друштва са акцентом на БиХ, аутор користи доказане вриједности из НОП-а, које су ослобођене слабости и осавремењене и које треба да се перманентно доказују у пракси, те да се стално дограђују позитивним збивањима у свијету“.

                                                                                 Даница Берберовић

 

Share