Промоција књиге „Мирис неба“, аутора Исидоре Бјелице

У Концертној дворани Банског двора 07. марта 2017. године (уторак) у 20,00 часова биће промовисана књига „Мирис неба“, аутора Исидоре Бјелице.

Исидора-Бјелица-промоција-књиге

Исидора Бјелица

Рођена у Сарајеву. Дипломирала и магистрирала драматургију на ФДУ. Једно вријеме радила као асистент на предмету Сценарио. Као колумниста и филмски критичар писала је за готово све веће новине са екс-југословенског простора. Најдуже се задржала у Куриру, гдје је писала колумну од 2003. до 2007. године, под називом Блек сабат. Запажене колумне имала је и у Дуги, Студенту, Блицу недеље, Правди, Експресу, Лиси, Тини, Она, Сторију, Објективу, Таблоиду, Српској речи, Погледима… Фељтоне, путописе и репортаже годинама је писала за Профил и Даму.

Објавила преко шездесет књига, педесет под својим именом, петнаест под псеудонимом. Скоро све њене књиге су бестселери који су доживјели и по десет, петнаест издања. Најпопуларнији су: Спас, Спас 2, Сама, Волети и умрети на Карибима, Љубав у Тунису, Мој деда Луј Витон, Тајни живот славних Српкиња, Принцезе ди Монтенегро, Дама из Монака, Српкиња – продате су десетине хиљада примјерака. Своју прву књигу Први пробуђени објавила је у едицији Пегаз још са 18 година и дуго времена је била најмлађи члан УКС. Њен магистарски рад објављен је под називом Технотрилер као савремени облик трагедије.

Као позоришни писац и редитељ највећи успјех доживјела је са драмом Сарајка у Београду, која је десет година пунила хале. Веома успјешни комади били су и Озлоглашена, Псовачи, Тако је говорио Броз… За драму Скадарлијка добија и престижну награду за најбољи текст и режију на Интернационалном фестивалу у Сарајеву.

Као ТВ аутор радила је неколико пројеката, од тога Клот–Фркет на БК и БН телевизији, и Исидорин љубавни водич на телевизији Метрополис.

Као сценариста и редитељ потписује 2000. године први српски независни филм Дорћол–Менхетн.

Као модни дизајнер шешира имала је преко десет ревија, за које је добила низ интернационалних признања.

Аутор је награђиваних радио-драма, од којих је највећи успјех доживјела драма о Исидори Секулић. Творац је низа перформанса и уметничког пројекта Политарт, који је доживио велику интернационалну промоцију, а посебно је запажена њена изложба са Н. Пајкићем у Музеју савремене уметности Егзибиција националног помирења.

Исидора је добитник и два Београдска победника за књижевност, два Златна бестселера, Самсунгове награде за културу, награда Гала писац ТВ Политике 2002, Највољеније жене 21. века, Карић награде за публицистику и награде „Драгиша Кашиковић“ за публицистику, Награде за књижевност студената Сорбоне и многих других награда за бројне хуманитарне ангажмане.

За роман Спас додијељена јој је награда Златни Хит либер 2014. године.

Као главни уредник потписала је неколико пројеката: Исидорине женске стране, Хепи-енд, Траг истине. Већ три године је главни уредник дипломатског магазина Вип Трип Дипломатик… Чланица је удружења Клуб првих жена. Исидора говори пет језика, глобтротерка је која је два пута обишла цијелу земаљску куглу, пасионирани твитераш, удата за Н. Пајкића и мајка двоје дјеце, Виле и Лава.

Од откривања да болује од опаке болести посвећена је алтернативним начинима лијечења и сазнањима из те области. Њена дјела превођена су на енглески, руски, француски, словеначки, македонски и шпански језик.

О књизи

Моје мисли нису твоје мисли

Мирис неба је прича која ће вам показати пут којим треба да идете уколико желите да вас живот не поврјеђује и не боли.

Када лежите на самртном одру и чекате свој крај, живот других људи протиче поред вас као брза река. Сви негде јуре уверени да имају времена. А ви сте као мали насип око којег се сливају и који ће сваког трена бити потопљен. Воле вас, жао им је, али река просто вуче и они одлазе пут својих илузија и послова, страсти и жеља, сигурни да се смрт увек дешава неком другом.

Исидора одлази са пријатељицом у Ницу да прослави рођендан и одмори се од бројних терапија које је имала. Одлази у Шанелову продавницу и уз чашу шампањца препушта се забави разгледања нове колекције.

Ту је угледала мистериозну даму која ће јој открити истину о Коко Шанел и повести на духовни пут самооткривања. На овом путу Исидора ће се ослободити предрасуда и заблуда, добиће нова сазнања и емотивно олакшање.

Share