Промоција књиге „Комплекс госпође Бовари“, аутора Александрe Мариловић

У Вијећници Банског двора 15. септембра 2017. године (петак) у 20.00 часова одржаће се промоција књиге „Комплекс госпође Бовари“, аутора Александрe Мариловић.
Учествују: Душко Певуља, Милан Ракуљ, Горан Гаврић Грга и аутор.
Гост: Драгана Латиновић – клавир.

Kompleks-gospođe-Bovari-web

КОМПЛЕКС ГОСПОЂЕ БОВАРИ

      Роман „Комплекс гђе Бовари“  поставља питање да ли је стварност толико неколоритна каквом је ми доживљавамо.

 Јунаци овог романа трагају за одговором постављајући успут питања: да ли се негдје нешто дешава што има везе са нама? Постоје ли сви они људи из нашег сна и какве везе имају са нашим животима?

А прича нас води до једног старог сликара за којег круже приче да деценијама није сишао међу људе јер има јако важан задатак: он слика одавно преминулу жену и све њихове тренутке које нису успјели проживјети. Овдје се преплићу сан, јава те стварни свијет и свијет духова. Његова животна прича као кочијама нас превози кроз историју српске културе.

Сликарева кћи Милица усамљена бди над генијем оца и пише издашно лирска писма која стижу на најнеобичније адресе.

У читав овај свијет маште унесена је и романескно – истинита прича која долази из Шумадије о човјеку који је ручно израђивао виолине. О оном иснтрументу који се саставља од најмекше душе дрвета и сунца те приповиједа своју љубавну причу .

Са овим јунацима помијешан је лик вјечитог путника, мушкарца који потпуно заблудио у својем раскошном животу тражи стазу прочишћења и опроштаја. Одлази на пут да би пронашао самог себе а чудом наилази упорно на Миличина писма.

 Јунаци овог романа повезани су невидљивим нитима и упорно се у машти срећу док се у стварности мимоилазе. Са њима потпуно равноправан дише свијет животиња, вјетрова, биљака и ствари и сви говоре једним језиком.

Сви ови јунаци заправо су само имагинација једног психијатра чије је рано дјетињство обиљежила стварна траума и распад идиличне породице. Он покушава да разријеши коначан проблем о поријеклу зла незадовољан начином на који је Флобер казнио своју јунакињу не знајући изнаћи сходно рјешење.

Тај проблем преноси на оно универзално: како Бог да рјешава спорове јунака своје божанствене    комедије?

Са натрунима филозофије суматраизма, дубого заглибио у магијски психо – реализам овај роман открива археолошке тајне језика и прориче.

Биографија

Александра Мариловић рођена је 14.06. 1986. године у Дервенти.
Професор је српског језика и књижевности.
До сада је објавила двије књиге поезије у  „Бранковом колу“:
„Здравице утопљеника“ – Сремски Карловци, 2011.
„Мираз у звијездама“  – Сремски Карловци, 2012.
Ова књига уједно је награђена традиционалном наградом „Стражилово“.
Такође, добитник је награда:
„Станислав Препрек“ (Нови Сад, 2012) – за кратку причу;
„Велимир Рајић“ (Алексинц, 2017);
Бави се  књижевном критиком и есејистиком,  а њени радови су заступљени у бројним зборницима и антологијама савремене књижевности.

Share