Промоција књиге „Геноцид“ аутора Емила Влајкија

У Вијећници Банског двора 26. фебруара 2014. године (сриједа) у 18,00 часова одржаће се промоција књиге „Геноцид“ аутора Емила Влајкија а у сарадњи са Кабинетом предсједника Републике Српске.

Учествују:
проф.др Миљко Шиндић,
Синиша Михајловић,
Ђорђе Вукадиновић,
Дејан Мастиловић

plakat-1

 

***

emil-1Емил Влајки је рођен у старој дубровачкој породици 1942. године, а одрастао је у Сплиту. Факултет политичких наука и Економски факултет је завршио у Загребу, а магистрирао и докторирао из политичких наука на Сорбони у Паризу. Био је професор политичких наука у Сарајеву до 1992. године, те професор на више свјетских универзитета (Јел, Леувен, Монтрела, Лавал, Отава). Више од десет година је провео у Канади и Француској. Три мјесеца је био савјетник Слободана Милошевића током суђења у Хагу. Од јесени 2005. живи у Источном Сарајеву и предаје на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву, као и Независном универзитету за политичке и друштвене науке у Бањој Луци. На мјесто потпредсједника Републике Српске из редова хрватског народа је изабран 2010. године.

Аутор је десетак књига из филозофско-политичке есејистике, објављених на више језика.

Роман „Геноцид“, крупног и вишеструко асоцијативногнаслова, укршта и преплиће стварнo и имагинативно, аутобиографсko и фикционално, реалне догађаје у којима је аутор био посматрач, свједок и судионик, са универзалним трагичним искуством  човјека и свијета.Оно давно доводи у блиску везу са потоњим, које промишља  и самјерава са актуелним и ововременим. У том смислу је и сам наслов ове књиге, који на први поглед не звучи превише романескно, као и њен садржај. велика оптужба и опомена .

У више наративних слојева, а полазећи од југословенске крваве ратне драме, вишеструко удвојен главни јунак овог прозног дјела самјерава дубину и размјере једне домаће несреће као универзалног зла, кoје има давне почетке и неизвјестан крај.“

Мићо Цвијетић

 

Share