Пројекција играно – документарног филма „Nathaliae…Драгутин“- Страдање и васкрс „Ока соколовог“

У Вијећници Банског двора 1. марта (петак) 2024. године у 19.00 часова одржаће се пројекција играно – документарног филма „Nathaliae…Драгутин“- Страдање и васкрс „Ока соколовог“.

Извршни продуцент филма је  др Предраг Јеленковић, а ужи ауторски тим чине коредитељи Горан Станковић и Бојан Ранђеловић.          

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети од понедјељка 26. фебруара на билетарници Банског двора, сваким радним даном у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

                 

Играно-документарни филм реализовали су Студентски културни центар – Ниш и продуцентске куће „Петар Пан 018“ из Ниша  и „South media“ из Ниша.

Пројекција се организује у сарадњи Банског двора – Културног центра и Студентског културног центра Ниш.

Трајање филма је 36 минута.

„Nathaliae…Драгутин“- Страдање и васкрс „Ока соколовог“,   јесте документарни филм који  поред подсјећања на врлине српског ратника у Великом рату,  првенствено има за циљ да свјетлост дана угледа истина о  поновном страдању и васкрсу легендарног извидника, „Ока соколовог“. Слојевита прича о Драгутину Матићу  и његовом ратничком путу свједочи о пређеном путу од тоталне небриге о заоставштини српског ратника  и потпуног урушавања његове родне куће у селу Калетинац, подно Суве планине, на југу Србије,  преко вишегодишњих напора  и коначног укључивања институција,  до  обнове и стављања у функцију овог својеврсног  меморијала.

Легендарни извидник први пут је васкрсао на Крфу, са остацима српске војске, након голготе преко Албаније, а други пут, читав вијек касније, након вишедеценисјке небриге, када је обновом његове родне куће, лик и дело српског ратника поново угледало свјетлост дана.

Идеја је да грађанима Србије, али и грађанима Републике Српске, као и српском народу у Црној Гори и Републици Сјеверној Македонији, али и комплетној српској дијаспори,    кроз 30-оминутни садржај,  буде упућена порука  о значају гајења културе сејћања, али и да, кроз примјер добре праксе, покажемо да је могуће да  се  небрига претвори у системско очување културно-историјског насљеђа.

                     Филм представља осврт на страдање и васкрс, али и врлине  српског војника у Великом рату и биљки „фениксу“- Nathaliae Ramondi која има особину, да иако потпуно осушена, уз неколико капи воде поново оживи! Животни и ратнички пут Драгутина Матића преплиће се управо са стаништима ове несвакидашње биљке, која поред Суве планине, родном мјесту српског извидника, расте још само на Кајмакчалану, мјесту које означава повратак „оживљене“ Српске војске након албанске голготе.

                 Nathaliae Ramondа са првим капима поново оживи. Око соколово, као симбол српског ратника у опанцима, након страдања и албанске голготе, „оживљава“ на Крфу и преко Кајмакчалана враћа се на своје вјековно огњиште, подно Суве планине.

              Међутим, у деценијама које долазе, Око соколово доживљава ново страдање – родна кућа Драгутина Матића потпуно је урушена, тако да сјећање на славног ратника полако нестаје…

              Захваљујући добрим људима и Око соколово васкрсава! Родна кућа је обновљена и као спомен обиљежје, стављена у функцију чувања сјећања.

             И Драгутин и Nathaliae поново живе!

               Ауторски тим је на овој тематици радио неколико година, указујући на значај гајења културе сјећања, од велике експедиције и серијала „Траговима Српске војске у Великом рату“, преко документарног филма „Улога жене у Великом рату“ и уводној причи  „Драгутин…Nathaliae“, до коначне верзије     документарца „Драгутин…Nathaliae“ – Страдање и васкр Ока соколовог.

              Документарни филм  сниман је на Кајмакчалану, Добром пољу и у рејону Мариово у Сјеверној Македонији,  на Крфу, у Албанији, као и на историјским локалитетима у Србији.

                 Као саговорници  у филму се појављују историчари, аутори поставки на тему Великог рата, кустоси музеја, социолози, психолози, представници цркве и војске, потомци…

 О ауторској екипи:

ДР ПРЕДРАГ ЈЕЛЕНКОВИЋ, извршни продуцент документарног филма „.Nathaliae…..Драгутин – Страдање и васкрс Ока соколовог“ уједно је и директор Студентског културног центра Ниш.

Био на челу Дома културе у Нишу, Нишког културног центра, УО Медиа и реформ центра Ниш, као и директор Филмских сусрета у Нишу. У оквиру СКЦ-а, између осталог,  покренуо  Фестивал дипломског филма. Аутор је  документарног филма „Бан, министар, Перикле“, 2021.године у продукцији Медиа и реформ центра Ниш;

ГОРАН СТАНКОВИЋ, коредитељ и сценариста документарног филма  „Nathaliae……Драгутин – Страдање и васкрс Ока соколовог“. Дугогодишњи је  новинар. Аутор је великог броја документарних филмова:

-редитељ и сценариста документарног серијала „Путевима српске војске у Великом рату“ 2014.-2015.године у продукцији „Медија и реформ центра“, Ниш;

-редитељ и сценариста документарно-играног филма „Драгутин… „Nathaliae… “, 2016.године у продукцији „Петар Пан 018“, Ниш;

 -редитељ и сценариста документарног филма „Мали и велики људи у Великом рату“, 2018.године у продукцији „Петар Пан 018“, Ниш;

-Редитељ и сценариста документарног филма „Бан, министар, Перикле“, 2021.године у издању Медиа и реформ центра Ниш;

БОЈАН РАНЂЕЛОВИЋ, коредитељ и сниматељ документарног филма . „Nathaliae…..Драгутин – Страдање и васкрс Ока соколовог“.

Оснивач је и власник Агенције за производњу кинематских дјела и телевизијског програма

Из богатог стваралачког опуса издвајамо:

-„Битка на Чегру“-историјски играно документарни филм 2007. (редитељ и директор фотографије). Филм емитован на РТС1

-„Црна зора“-историјски играно документарни филм 2008. (редитељ и директор фотографије). Филм емитован на РТС 1

– „13 година после“, документарни филм – специјална награда жирија на фестивалу у Кошицама 2013.

– „У кући са мртвима“, документарни филм – признање „Везенина“ (специјална награда публике) на филмском фестивалу у Кочевљу 2015. (Словенија)

– „Натхалиае…Драгутин“, играно-документарни филм 2016. –  подржао Град Ниш, Филм емитован на ТВ Б 92 ИНФО

– „Мали и велики људи у Великом рату“ – серијал од две емисије 2018. – подржао Град Ниш

– „ОЛГА“ – кратки играни филм 2021. . (директор фотографије) – подржао Филмски центар Србије, награда за најбољи кратки играни филм на Мартовском фестивалу 2022.

Share