Пројекција филма ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ у режији Срђана Карановића

У Арт биоскопу Банског двора 29. септембра (уторак) 2020. године у 20:00 часова биће приказан филм ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ у режији Срђана Карановића, а у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај је ограничен на 20 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за представу могу се преузети на билетарници Банског двора од 23. септембра (сриједа), сваким даном осим недјељом у периоду  од 10.00 до 18.00 часова.

„Петријин венац“ је југословенски филм снимљен 1980. године у режији Срђана Карановића. Филм је снимљен по мотивима преузетим из истоимене књиге Драгослава Михаиловића.

Филм је сниман у Сењском Руднику. У овом филму Петрију је глумила Мирјана Карановић којој је то била прва улога. Улогу старе Петрије и наратора имала је Даринка Живковић (1928-2013), натуршчик. Инспирација за лик Петрије била је Милена Стефановић из рударског насеља Равна река код Ћуприје. Југословенска кинотека у сарадњи са ВИП мобајлом и Центар филмом је рестаурисала овај филмски класик. Претпремијерно филм је приказан у Чачку 12. новембра, а премијерно у свечаној сали Југословенске кинотеке 15. новембра 2018. године.

Радња се одвија у малом рударском месту у Србији и обухвата предератни, ратни и послијератни период. Прича о трагичном животном путу неписмене жене са села, о њеном животу са тројицом људи које је вољела. Њен животни пут пун трпљења, самоће, разочарања, надања и љубави, прераста у симбол човјекове побједе.

Share