Пројекција филма „Национална класа“ у режији Горана Марковића

У Арт биоскопу Банског двора 25. фебруара (уторак) 2020. године у 19:00 часова биће приказан филм НАЦИОНАЛНА КЛАСА у режији Горана Марковића, а у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети на билетарници Банског двора од 18. фебруара (уторак) у периоду од 10:00 до 18:00 часова.

 

„Национална класа“ је култни југословенски филм, снимљен 1978. године, а премијерно приказан почетком 1979. године, у режији Горана Марковића. Главне улоге у филму тумаче Драган Николић, Богдан Диклић, Горица Поповић, Раде Марковић, Александар Берчек, Оливера Марковић, Воја Брајовић, Бора Тодоровић и Мића Томић.

Био је то први сценарио у филмској каријери Горана Марковића. Настао је послије „Специјалног васпитања“. У животу додуше, није постојао Флојд, али јесте Фојт. То је био надимак режисера Бранка Балетића, најбољег Марковићевог пријатеља, који је и сам у вријеме прије снимања филма учествовао на релијима. Кроз његов лик осликана је судбина генерације којој обојица припадају. Да би се постигла аутентичност и увјерљивост тркачког амбијента, на филму су активно сарађивали најистакнутији људи из свијета трка.

Душан Тешић, новинар, који је дуги низ година био хроничар онога што се дешавало на тркачким стазама, али и око стаза, имао је двоструку улогу. Прва је била да евоцирањем успомена на разне тркачке анегдоте помогне у писању сценарија, а друга да, као и на правим тркама, у филму игра спикера, који на крају филма саопштава да главни јунак, ипак, није шампион.

Колика је пажња на снимању поклоњена томе да тркачки доживљаји буду вјерно описани, свједочи и то што су доајени тркачког спорта, Бранимир Перић Џо и Марјан Кулунџић, били ангажовани као савјетници редитеља. Кулунџић се посебно старао да изрази у жаргону, као што је „ђунта са ситним нутом“ и слично, буду аутентични, и да се Бора Тодоровић, у улози Флојдовог механичара, у одговарајућим сценама увијек дохвати алата који се заиста користи за поправку „Фиће“. Његова улога стартера трке у филму памти се по суровој одлуци: „Трка се поништава“. Инте­ресантно је да уопште није било предвиђено да се Џо окуша као глумац. Требало је да глуми Ђорђе Ненадовић, али случај је хтио да он закасни на снимање баш када је та сцена била на реду. Тада се Горан Марковић изнервирао и рекао Перићу: „Ти си прави стартер, ти ћеш да глумиш“. То се догодило у најузбудљивијим тренуцима снимања филмске трке, на ауто-крос стази по­ред старе циглане на Звездари, специјално конструисаној за потребе филма. По угледу на велике свјетске филмске хитове овог жанра, гђе се такође као возачи поја­вљују познати асови, важан детаљ за укупан имиџ филма састојао се у томе да главног јунака дублира главни аутомобилиста тог времена. Флојда је у тркачким сценама дублирао Павле Комненовић, најтрофејнији српски аутомобилски ас. Он је у то вријеме већ возио формулу, па је актерима за снимање позајмио и своју опрему, атрактивну кацигу, ватросталне рукавице и два заштитна комбинезона које, у то вријеме остали тркачи нису имали. Комненовић је дублирао и Флојдовог најљућег ривала који у једном тренутку слијеће са стазе. Пошто је ривал био боље опремљен од Флојда, имао је и љепша кола. Његов ауто је био позајмљен од познатог хокејаша Партизана, Бојана Бертуша, а Комненовићева улога била је не само да атрактивно вози, него и да атрактивно слети са стазе у околну њиву, али тако да не направи штету на једном од најљепших, „фића“ припремљених за сезону стварних трка у Националној класи која је тих дана требало да почне. У чувеној сцени туче у филму учествује још један ас српског ауто-мото спорта, Момир Филиповић, који је донио Црвеној Звезди прву титулу првака на кружним тркама. Осим трке на сјајно импровизованој стази, која је ђело сценографа Миљена Кљаковића, узбудљиве сцене из вожње постоје у филму још у два наврата. Оба пута за воланом је био други дублер Драгана Николића, Милорад Јакшић Фанђо. Јакшић је био идеалан спој тркачког и глумачког свијета, јер је као познати сниматељ, и сам возио трке. Он се налазио за воланом „БМЊа“, који се окреће „под ручном“ за 180 степени да би избјегао Флојдовог „фићу“ у познатој сцени испред Шуматовца, али вози и Фијат 132 који Флојд позајмљује од оца своје девојке, да би импресионирао своју другу девојку. Југословенска кинотека у сарадњи са Вип Мобајл и продуцентом Центар филм је рестаурисала овај филмски класик.

Share