Концерт Динко Благојевић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 28. фебруара (петак)  2020. године у 20:00 часова одржаће се концерт Динкo Благојевић (клавир).  

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 20. фебруара (сриједа) у периоду од 10:00 до 18:00 часова.

Динко Благојевић је рођен 1975. године у Градишци. Нижу музичку школу завршава у Градишци у класи проф. Фатиме Гушић, а средњу музичку школу у Бањој Луци те Земуну у класама проф. Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на Факултету музичке умeтности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора. Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан – Клод Пенетијеа и Александра Сердара. Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсјека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду. Добитник је диплома на републичком такмичењу “Петар Коњовић” у Београду 1993. године те на међународним такмичењима “Фредерик Шопен” у Риму 1994. године и “Николај Рубинштајн” у Паризу 1997. године. На такмичењу младих пијаниста у Нишу 1997. године осваја другу награду као солиста као и прву награду у категорији клавирског дуа.Одржао је солистичке концерте у Београду: Дом културе Сутдентски град, Галерија културног центра као и у Галерији Српске академије наука и уметности. Солистичке концерте  је одржао и у Градишци и Добоју а снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио – телевизију Републике Српске. Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци, учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града. 2000. године одржава солистички концерт у концертној дворани Банског Двора. У организацији Француског културног центра учествује на концертима музике француских композитора у Бањој Луци, Приједору, Брчком и Бијељини. Учесник је првог Никољданског концерта 2000. године. Интензивно сарађује са Српским пјевачким друштвом “Јединство”. Сарађује и са женским градским хором “Лира” из Градишке. Два пута је учествовао на манифестацији “Дучићеве вечери поезије” у Требињу.  У Градишци и Бањој Луци одржава реситале са канадаском сопраном Силви Дишено.  Наступао је са оркестром “Про Класика” као и са оркестром Академије умјетности Бања Лука. У току 2010. године учествује у пројекту дидактичких концерата широм РС и Бих (“Карневал животиња” Камиј Сен – Санса) као и на концертантној вечери под називом “Вече дуета” одржаној у Бањој Луци, Сарајеву и Београду. Један је од учесника Академије умјетности Бања Лука на концерту одржаном у јулу 2010. године у Рагоњи (Италија). Тренутно ради као ванредни професор на катедри за клавир Академије умјетности у Бањалуци.

 

Share