Пројекција филма МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ

У Арт биоскопу Банског двора 17. фебруара (сриједа) 2021. године у 19.00 часова биће одржана пројекција филма МАРАТОНЦИ ТРЧЕ ПОЧАСНИ КРУГ  из 1982. године у режији Слободана Шијана, за који је сценарио написао Душан Ковачевић на основу своје позоришне представе. Пројекција је организована у  сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за овај програмски садржај ограничен је на 20 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфеција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети од четвртка 11. фебруара сваким даном, осим недјељом на билетарници Банског двора у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

О филму:

Радња је смјештена 1935. године, послије атентата на краља Александра у Марсеју, у малој српској паланци. Прича се догађа у времену између двају ратова (1935). У фамилији Топаловић, коју сачињава шест генерација мушкараца:  најмлађи има 25 година, а најстарији 120,  долази до великих сукоба, јер млади потомак не жели да се бави погребничким занатом, који деценијама, с кољена на кољено, држи његова породица.

Производња мртвачких сандука је све уноснија, уводи се нова технологија, сахрањује се брже и лакше, наступа вријеме крематоријума. Али, најмлађег члана породице Мирка (Богдан Диклић) све то не занима; он жели да се бави филмом, залуђен том идејом од стране свог најбољег пријатеља Ђенке. Мирко је заљубљен у Кристину, која не мари за њега и заљубљена је у Ђенку. Кристинин отац, Били Питон, набављач мртвачких сандука за фирму Топаловића „Дуго коначиште”, хоће да утјера стари дуг и уцјењује породицу. Он тражи већи удио у заради, правичну подејлу у послу и добити или да уда своју ћерку јединицу за Мирка, а да дуг уђе као његов мираз, односно сувласништво у фирми.

 

Тако долази до сукоба ове две породице у којем се не бирају средства. Посљедња сцена је почетак обрачуна измежу Билијеве породице и породице Топаловић. Ковачевић је двадесет година раније предвидио неодрживост југословенске државне заједнице. На власти су гробари, који сахрањују таленте, вјештину, младост и уопште све што вреди у земљи. Својом поквареношћу, неспособношћу, халапљивошћу, тјерају себи супротне из земље или у земљу како би добили већу моћ. Улоге у овом филму остварили су Радислав Лазаревић, Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Павле Вуисић, Мија Алексић, Миливоје Мића Томић, Зоран Радмиловић, Јелисавета Сека Саблић…..

Share