Пројекција филма КАД БУДЕМ МРТАВ И БЕО у режији Живојина Павловића

У Арт биоскопу Банског двора 22. јуна (уторак) 2021. године у 19.00 часова биће одржана пројекција филма  КАД БУДЕМ МРТАВ И БЕО. Овај југословенски филм из 1967. године режирао  је Живојин Павловић, а сценарио су писали Љубиша Козомара и Гордан Михић. Припада остварењима црног таласа.

 

Пројекција је организована у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије у Бањалуци и Центар филмом из Београда.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети на билетарници Банског двора од 16.  јуна (сриједа) у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Јанко Бугарски, звани Џими Барка, мора да напусти заједно са својом дjевојком Лилицом привремено запослење као сезонски радник. Без посла, креће са Лилицом у неизвjесност. Мајка, сиромашна праља, не може да му помогне, а у фабрикама и предузећима нема мjеста. Да би дошао до пара, Џими поткрада раднике на једном градилишту и бjежећи од гонилаца, изгуби Лилицу. Тада започиње одисеја Џимија Барке. Среће кафанску пjевачицу, Душку, постаје њен љубавник и учи да пjева. Пjева веома рђаво, али то му не смета да путује по варошицама, пjева на вашарима и по забаченим војним гарнизонима. У једној варошици среће младу зуботехничарку Бојану, и са њом одлази у Београд на такмичење младих пjевача. Умjесто аплауза и афирмације, дочекују га звиждуци и увреде. Џими бjежи сам и на једном броду поново среће Лилицу, која живи од џепарења и симулирања трудноће. Обоје одлазе код управника бившег градилишта Милутина, у покушају да га уцjене: млада жена наводно носи његово дijете. Милутин открива да су га преварили. Покушава да силује Лилицу, али га Џими спријечава. Покушава да га убије и исмијава га пред радницима. Понижени и изнервирани директор, узима своју пушку и убија Џимија.

 

Share