Пројекција филма ЏЕПНИ АНЂЕО редитеља СИНИШЕ ГРАБЕЖА

У Арт биоскопу Банског двора 7. фебруара (уторак) 2023. године у 20.00 часова одржаће се пројекција филма ЏЕПНИ АНЂЕО у режији СИНИШЕ ГРАБЕЖА. Пројекција се организује у сарадњи са Аудио – визуелним центром Републике Српске.

Након пројекције биће уприличен кратки разговор са редитељем. Са Синишом Грабежом ће разговарати Александар Васиљевић, студент четврте године Драматургије у класи проф. Мариа Ћулума и Ивана Правдића на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Бесплатне позивнице за пројекцију могу се преузети од уторка 31. јануара на билетарници Банског двора, сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Синопсис:
Џепни анђео је прича о Јеремилу, анђелу чувару који због осјећаја властите кривице, произашле из трагедије коју је прије неколико мјесеци доживио његов штићеник, остаје заробљен у материјалној и емотивном стварности свог штићеника. Тај, сада већ средњовјечни човјек који је Јеремилу још од самог рођења повјерен на чување, мјесецима не излази из свог стана у немогућности да се избори са баластом губитка и емотивне боли које су га задесиле. Како вријеме пролази Јеремил постепено губи своје духовно и небеско постојање, као и особине које имају анђели чувари. Са крила му почиње све више опадати перије, а у појединим и кратким тренуцима успијева материјализовати и сопствену тјелесност. Јеремил повремено осјећа мирисе, додирује предмете, успијевајући чак пробавати и окус хране. У тренуцима када његов штићеник дефинитивно одлучи окончати властити живот, у посјету им долази небески службеник и бирократа Абадон. Он Јеремила подсјећа да је крање вријеме да се опрости од свог штићеника који је већ одавно одрастао човјек. Вријеме је да под своју заштиту узме следеће новорођено људско биће, јер: “На планети земљи је све више људи, а све мање анђела”. Уједно га упозорава да је од огромне важности да не прекрши главно и основно правило анђела чувара: Одлука о самоубиству је искључиво на човјеку, а анђели се у такву одлуку не смију мијешати! Казна за непоштовање овог правила је заробљавање духовног бића у пролазност људског тијела, а самим тим и преображај анђела у човјека од крви и меса. Прожет “родитељском” бригом према свом штићенику, Јеремил то правило тумачи као стару заблуду коју анђели чувари само из страха не желе промијенити.

Режија:Синиша Грабеж
Сценариј:Синиша Грабеж
Директор фотографије: Драган Гајановић
Монтажа: Драган Врањковић
Музика: Извођач Дарко Ружичић(хармоника); Композиције: А што ти је кћери
Мила (традиционал), Таласи Дунава (Јован Ивановић), Господ је пастир мој (псалм 22.)
Дизајн звука: Владимир Владетић
Костимографија: Ирена Тукерић Радиша
Улоге:
Адмир Шеховић-Анђео; Марио Кнезовић – Сакупљач душа; Милан Хајдуковић – Глас
са радија; Маша Грабеж-Девојчица; Максим Грабеж- Беба; Синиша Грабеж – Отац

Биографија режисера:
Синиша Грабеж рођен је 07.09.1979.године.
Дипломирани тв и филмски редитељ Академије умјетности Универзитета у Бањалуци – драмски одсјек – катедра режија. Отац и супруг.

Филмографија:
Пет до 12 ( кратки играни)-2006;
Необична судбина једне музичке кутије ( кратки играни )-2007;
Плава боја снијега ( кратки играни )-2008;
Сонета од меса ( кратки играни)-2008;
Сутјеска (документарни)-2009;
Стража( кратки играни)-2009;
Бицикло у Бања Луци (документарни)-2010;
Устани скромности (документарни)-2011;
Дневник ратног хирурга(документарни)-2013;
Ars longa vita brevis (документарно-анимирани)-2019;
Покидани окови(документарно-анимирани)-2019;
Долази бан(документарно-анимирани)-2019;
Серенада (документарно-анимирани)-2020;
Огледало(документарно-анимирани)- 2020;
Херцеговац у срцу Крајине (документарно-анимирани)-2020;
Знање је моћ (документарно-анимирани)-2021;
Живот као анегдота(документарно-анимирани)-2021;
Сага о Дивјацима (документарно-анимирани)-2021;
Бански двор (документарно- анимирани)-2021;
Џепни Анђео(кратки играни)-2022.

Share